czwartek, 14 października 2010

Bakewell tart - przepis

Długo się zbierałam do upieczenia tej słynnej bakewell tart, na którą przepis można znaleźć w niemalże każdej angielskiej książce kucharskiej. W końcu upiekłam i wiem, że będę szukała różnych wariacji na jej temat, bo tarta okazało się być pyszna, choć na pewno nie tak szybka do zrobienia jak muffiny;) Kruchy, maślany spód z pyszną migdałową "masą" na wierzchu, a to wszystko przeplecione malinowym dżemem. Pycha. Do ciasta dobrała się nawet moja "nieciastowa" córka. Polecam.
Bakewell tart



 Bakewell tart - przepis

  • 125 g mąki
  • 90 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • 2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
  • 90 g masła
  • 80 g drobnego cukru
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 3 krople naturalnego ekstraktu z migdałów
  • 70 g mielonych migdałów
  • 40 g mąki ze środkiem spulchniającym, przesianej
  • 160 g dżemu malinowego
  • cukier puder do posypania

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Lekko natłuszczamy foremkę do tart o średnicy 20 cm. Przesianą mąkę umieszczamy w misce, dodajemy masło i łączymy składniki za pomocą palców aż powstanie drobna kruszonka. Mieszamy z cukrem. Robimy zagłębienie i dodajemy prawie całą wodę. mieszamy za pomocą noża aż do połączenia składników. Gdy ciasto będzie za suche dodajemy resztę wody. Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia, tak aby pokryło dno i boki foremki. Foremkę wykładamy ciastem i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i posypujemy suchym ryżem lub fasolką. Pieczemy przez 10 minut, usuwamy papier i ryż a ciasto dopiekamy w piekarniku jeszcze 7 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Masło ubijamy z cukrem w małej misce do białości. Dodajemy stopniowo po jajku, dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt z migdałów. Przenosimy do większej miski i mieszamy z mielonymi migdałami i mąką za pomocą łyżki. Upieczone ciasto smarujemy dżemem a na dżem wykładamy migdałową miksturę wygładzając wierzch. Pieczemy przez 35 minut. Posypujemy cukrem pudrem.
Przepis z książki "Sweet and savoury bites" Jane Price.

Bakewell tart
Bakewell tart

14 komentarzy:

  1. Też jeszcze nie miałam przyjemności upieczenia tej tarty, ale widzę, że trzeba to zmienić, bo wygląda i brzmi bardzo zachęcająco :) Pozdrawiam jesiennie!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie!
    muszę ją upiec ;]
    ach, taka puszysta i odpowiednio wilgotna.
    musi smakowac wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej , jaka apetyczna , ja też jeszcze nie piekłam ,ale chyba i na mnie nadchodzi czas

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiś wirus bakewellowy w blogosferze krąży, Dorota z Moich wypieków też dziś taką tartę prezentowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ach, ale pyszna:) wyglada rewelacyjnie, taka wilgotna, puszysta, mniam...:)

    tylko nie moge dopatrzec sie ilosci mielonych migdalow?, czy gdzies sie schowaly?

    OdpowiedzUsuń
  6. Komarko, polecam, bo jest jest naprawdę pyszna...jak wszystkie wypieki z mielonymi migdałami:)
    Pozdrawiam również!

    Olciaky, możesz się spokojenie poczęstować, bez obawy nadmiar kalorii;)

    Karmelitko, polecam, bo rzeczywiście jest wyborna:)

    Margot, koniecznie upiecz, fajna rzecz!:)

    Caracordata, taki wirus niegroźny, co najwyżej nasza linia będzie lekko zachwiana;)

    Wiosenka, rzeczywiście - pycha!:)

    Aga, w biegu ostatnio bloguję, ale od czego spostrzegawczy komentatorzy;)) Już poprawiłam, dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kusząca jest ta tarta! Nigdy o niej nie słyszałam, chętnie bym spróbowała:)
    mniam,musi być pyszna:)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam też kiedyś - pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękna! Bez wątpienia smakuje doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wlasnie upieklam, moj smak, pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  11. To cieszę się, że smakowało i że przepis się przydał:))

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)