niedziela, 25 września 2011

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Kolejne jesienne ciasta z jabłkami i kruszonką. Bardzo podobne do poprzedniej wersji ciasta z jabłkami, z odrobinę większą ilością jabłek. Równie pyszne i aromatyczne. Kubek kawy lub herbaty i kawałek ciasta z jabłkami i pyszną kruszonką na pewno poprawi nam nastrój w coraz chłodniejsze, jesienne dni.

Ciasto z jabłkami i kruszonką


Ciasto z jabłkami i kruszonką
    Ciasto z jabłkami i kruszonką
  • 60 g masła
  • 140 g mąki
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczka soli
  • 80 ml mleka
  • 3 jabłka Granny Smith

Na kurszonkę:

  • 70 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 40 g masła, schlodzonego i pokrojonego w kostkę
  • 70 g jasnego cukru brązowego

Piekarnik nastawiamy na 170 st C. Okrągła tortownicę o średnicy 20 cm natłuszczamy i posypujemy mąką.
Przygotowujemy kruszonkę. Przesianą mąkę i cynamon umieszczamy w misce. Dodajemy masło i palcami łączymy z mąką, aż do powstania grudek. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na bok.
Masło i cukier ucieramy do białości. Dodajemy jajko i esencję i dokładnie ucieramy. Połowę przesianej mąki, proszek do pieczenia i sól oraz połowę mleka dodajemy i mieszamy. Powtarzamy czynność z pozostałą mąką i mlekiem. Wylewamy masę do foremki.
Jabłka pokrojone w plastry układamy na wierzchu ciasta i posypujemy kruszonką.
Pieczemy 35-45 minut. Pozostawiamy w foremce do wystudzenia po czym wyjmujemy. Można podawać na ciepło lub zimno.
Przepis z książki "The hummingbird bakery Cake days"

17 komentarzy:

  1. Śliczne to ciacho Ewenko! Takie jesienne, z jabłuszkami,mniam:) Teraz jabłka i śliwki królują i dobrze.
    Pozdrowienia ślę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wyjadać kruszonkę - ogołociłabym z niej Twoje ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. taka jabłkowa jesień jest najmilsza.

    OdpowiedzUsuń
  4. Masa pysznej kruszonki na cieście z jabłkami do mnie przemawia!

    OdpowiedzUsuń
  5. wlasnie takiego, pysznego ciasta dzisiaj szukam :) Mam kilka jablek do wykorzystania i nie mam glowy do skomplikowanych wypiekow. Super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie tradycyjne ciasta są najlepsze:) Wygląda kusząco

    OdpowiedzUsuń
  7. Ewena, te twoje ciasta są zjawiskowe , niby zwyczajne , proste ,ale tak smakowite ,że aż strach , ja bym zjadła te z pół blachy

    OdpowiedzUsuń
  8. to jest czas na takie cista, dlatego z przyjemnościa się częstuję:) pyszna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ohh, ile kruszonki! Cudo. I jesienne jabłka...perfekcyjne ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. i ta kruszonka... pycha ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam

    Chcę Panią zaprosić do współpracy przy portalu kulinarnym grandfooding.pl.
    Uważam, że Pani doświadczenie i fantazja w recepturach wniosą w nasz młody portal dużo pożytecznych i cennych przepisów.
    W zamian oferujemy przy każdym Pani przepisie wprowadzenie linku reklamowego do bloga.

    Życzymy wielu udanych przepisów i serdecznie zapraszamy do współpracy.

    Redakcja www.grandfooding.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglada bardzo pysznie.
    Dariusz

    OdpowiedzUsuń
  13. nagromadzenie na blogach ciast z jabłkami potwierdza - przyszła jesień. ale te ciasta z jabłkami to jeden z niewielu jej pozytywnych aspektów ;) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smaczne i proste ciasto, dzisiaj wyprobowalam przepis i na pewno jeszcze do niego powroce.
    Ania G.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)