niedziela, 11 marca 2012

Chleb codzienny na zakwasie

Kolejny chleb na zakwasie, żytnio-pszenny, smaczny, bardzo łatwo się formuje. Idealny jako chleb na co dzień. Oczywiście jak każdy chleb na zakwasie, wymaga wcześniejszego przygotowania, ale czekanie się opłaci, bo w rezultacie otrzymamy pięknie pachący, delikatnie kwaśny bochenek.

Chleb codzienny


Przepis na chleb codzienny na zakwasie

    Chleb codzienny
  • 400 g zaczynu, przygotowanego 12 godzin wcześniej z 200 g mąki, 200 g wody i łyżki zakwasu
  • 100 g mąki żytniej chlebowej
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 ml letniej wody( lub maślanki)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • szczypta zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 ml oleju

Składniki mieszamy w misce, wyrabiamy ok 5 minut, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy makę lub wodę. Odstawiamy na 20 minut i jeszcze raz wyrabiamy przez 5 minut. Formujemy podłużny obchenek, przekładamy do dobrze obsypanej mąką miski lub koszyka. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 2 godzin(w chłodnym miejscu może rosnąć i 6 godzin) Ciasto powinno podwoić objętość. Przekładamy na kamień lub blachę wyłozoną papierem. Pieczemy w piekarniku na grzanym do 230 st C przez 10 minut, po czym obniżamy temperaturę do ok 200 st C i pieczemy jeszcze 35 minut. W czasie pieczenia można położyć na dno piekarnika pojemnik z wodą lub spryskać piekarnik przed włożeniem chleba.
Przepis na podstawie przepisu Mirabelki z forum cincin.

11 komentarzy:

  1. chlebek wyglada naprawde bardzo apetycznie i wyobrazam sobie, ze smakuje pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię domowe pieczywo, Twój chleb wygląda pięknie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny, smaczny chlebek Ewenko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm... A gdybym tak zostawila ciasto na balkonie na caly dzien, nic mu nie bedzie? Bo szukam zakwasowca, ktory mozna upiec w tygodniu, mimo calego dnia w pracy, i ten bardzo mi sie podoba...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo konkretnie. Gdybym szukała chleba na co dzień, wiem do kogo zajrzę po przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. piękny bochen:) .... uwielbiam zakwasowce:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały chlebek, gratuluję :)
    Pięknie wygląda

    pozdrawiam
    M.

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowy chleb jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyrośnięty bochenek, musi być bardzo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chleb na zakwasie to wyzwanie. Gratuluję fajnego efektu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. boleję bardzo nad brakiem czasu.. a zjadłabym taki chlebek z chęcią.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)