piątek, 13 kwietnia 2012

Babka migdałowa z polewą z białej czekolady

Dla miłośników białej czekolady i ciast z mielonymi migdałami zamiast mąki, będzie to nie lada przysmak. Tak jak dla mnie. Wilgotna, o charakterystycznej, lekko ziarnistej konsystencji, wyraźnie migdałowa i polana pyszną polewą babka, nie ma sobie równych. Trzeciego dnia, równie miękka, smaczna i wilgotna jak i tuż po upieczeniu. Babka migdałowa z polewą z białej czekolady to babka ideał. Polecam.

Babka migdałowa z polewą z białej czekolady


Przepis na babkę migdałowa z polewą z białej czekolady

  • 130 g białej czekolady, połamanej
  • 80 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 8 łyżek cukru
  • 3 jajka, oddzielone żółtka od białek
  • 40 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka naturalnej esencji migdałowej(lub kilka kropel aromatu migdałowego)
  Polewa:
  • 150 g białej czekolady
  • 1/3 szklanki śmietanki kremowej( u mnie double cream)
  • 1 łyżka likieru Amaretto
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej


Piekarnik nastawiamy na 180 st C.
Małą foremkę z kominem(pojemność 1,5 litra), smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Do rondelka wkładamy masło i czekoladę, rozpuszczamy na małym ogniu( mozna to zrobić również w misce nad gotującą się wodą). Dodajemy cukier i żółtka, mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i migdały. Mieszamy łyżką.
Ubijamy pianę z białek i łączymy z masą czekoladowo-migdałową. Na koniec dodajemy ekstrakt z migdałów. Przekładamy do foremki i pieczemy ok 40-45 minut. Studzimy w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę.
Przygotowujemy polewę z białej czekolady. Do rondelka wkładamy połamaną na kawałki białą czekoladę, dodajemy śmietanę i likier i delikatnie podgrzewamy aż czekolada rozpuści się i połączy ze śmietanką. Zdejmujemy z ognia, dodajemy esencję i odstawiamy na 1-2 godziny aż masa lekko zgęstnieje. Gęstniejącą masą polewamy babkę. Można udekorować płatkami migdałowymi.
Przepis na podstawie przepisu Asi z Kwestii Smaku

13 komentarzy:

  1. zapach migdałów podczas pieczenia, jak i cynamonu, działa na mnie odurzająco ;] lubię, kiedy wypełnia dom aromat świeżego ciasta o migdałowej nucie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ładna! ta polewa dodaje jej uroku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam migdały, chętnie skosztowałabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę baby również po świętach :) Piękne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robiłam tą babkę kilka dni temu i również byłam nią zachwycona. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Skoro ideał to dla mnie idealna :). Pięknie wygląda ,mniaaamku:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wprawdzie biala czekolada nie nalezy do moich ulubionych rzeczy, ale za to wypieki na bazie mielonych migdalow uwielbiam, wiec chetnie przetestowalabym ten przepis, bo baba wyglada pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. super wygląda na tym apetycznym zdjęciu

    OdpowiedzUsuń
  9. Babka warta grzechu, robię ją na każde Święta

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)