czwartek, 2 sierpnia 2012

Placuszki z cukinii i sera feta lekko orientalne

Jestem wielką wielbicielką ziemniaczanych placków, ale chętnie zjadam też placki cukiniowe. Te, z lekko orientalną i ostrą nutą. Z dodatkiem słonego sera, ostrego chilli(ilość można sobie dowolnie zmniejszać lub zwiększać) i przyprawą garam masala, która sprawia, że placuszki nabierają indyjskiego charakteru. Z podanej porcji wychodzi ok 12-15 placków.
Inspiracja z książki "The Hairy Bikers' Family Cookbook - Mums Know Best!"
Placuszki z cukinii i sera feta lekko orientalne

Placuszki z cukinii i sera feta lekko orientalne
  • 1 średnia cukinia(waga ok 500 g), starta
  • 1 cebula, obrana i starta
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdzony
  • olej roślinny do smażenia
  • 80-100 g mąki
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 150 g sera feta
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
  • mały pęczek pietruszki
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Startą cukinię i cebulę umieszczamy w durszlaku i zostawiamy na 10-15 minut. Wyciskamy nadmiar wody i dodajemy czosnek. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy warzywa i smażymy mieszając do momentu, aż warzywa zaczną brązowieć. Zdejmujemy z ognia i lekko zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
Mąkę, jajka i garam masala ubijamy na gładką masę(gdy będzie za gęsta można dodać odrobinę mleka). Mieszamy z pokruszonym serem, chilli i pietruszką, solą i pieprzem, na końcu dodajemy cukinię z cebulą. Mieszamy.
Rozgrzewamy kolejna partię oleju i umieszczmy na niej po łyżce ciasta. Delikatnie smażymy z obu stron, aż placuszki będą usmażone i nabiorą złotego koloru. Zdejmujemy z patelnie i przekładamy na ręczniki kuchenne celem pozbycia się nadmiaru tłuszczu.



Placuszki z cukinii i sera feta lekko orientalne

6 komentarzy:

  1. a gdzie masalę można nabyć?

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem jak jest w polskich sklepach, czy jest gdzieś dostępna, ale na pewno do zdobycia online

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smacznie wyglądają te placuszki Ewenko. Mniam, chętnie bym zjadła.
    Cieszę się,że wróciłaś.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietna fuzja srodziemnomorskich i orientalnych smakow!

    OdpowiedzUsuń
  5. No wlasnie, dla mnie tez - ziemniaczane i cukiniowe moga pojawiac sie praktycznie w kazdej postaci! Ja robie czesto z colombo lub z curry, wiec pewnie i z garam masala by mi posmakowlo :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)