wtorek, 4 grudnia 2012

Ciasto czekoladowe z kremem - bezglutenowe

Pyszne ciasto z mocno czekoladowym spodem z dodatkiem mąki ryżowej, której małe drobinki można wyczuć podczas jedzenia, oraz z nieco mniej czekoladowym kremem na bazie serka. Krem jest świetnym uzupełnieniem ciężkiego, czekoladowego spodu. Nadaje mu lekkości i jest, jak każdy krem na bazie serka bardzo smaczny. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia i mało pracochłonne. Odpowiednie również dla osób na diecie bezglutenowej. Moim gościom bardzo smakowało.



Przepis na ciasto czekoladowe z kremem - bezglutenowe
  • 275 g ciemnej czekolady, w kawałkach
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 130 g drobnego cukru(najlepiej trzcinowego)
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1 1/4 lyżeczki proszku do pieczenia
  • 65 ml pełnego mleka

krem:
  • 140 g masła, bardzo miękkiego
  • 170 g cukru pudru
  • 300 g serka typu philadelphia
  • 1 łyzka kakao

Piekarnik nastawiamy na 160 st C, natluszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Czekoladę i masło umieszczamy w rondelku, lekko podgrzewamy, wyłączamy gaz i mieszamy, aż do rozpuszczenia składników(można to zrobić również w kąpieli wodnej). Zostawiamy do przestudzenia.
Jajka i cukier wkładamy do miski i ubijamy do białości. Dodajemy makę ryżową i proszek do pieczenia mieszamy, po czym dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec dodajemy mleko i delikatnie mieszamy. Przekładamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok 40 minut(sprawdzamy patyczkiem, jesli jest czysty, ciasto jest gotowe)
Studzimy w foremce.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Masło, cukier, serek i kakao umieszczamy w misce. Ubijamy mikserem, aż masa będzie gładka. Wierzch wystudzonego ciasta smarujemy masą.



Przepis na podstawie przepisu z książki I. Popović "Popina book of baking"

14 komentarzy:

  1. Wyglada swietnie, podoba mi sie kontrast miedzy ciezkim spodem a lekkim kremem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W jedzeniu bardzo się ten kontrast przydaje:)

      Usuń
  2. Aż chce się je teraz zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasto! Muszę je upiec!

    OdpowiedzUsuń
  4. te zdjęcia oddają całą jego pyszność.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawie wygląda i pewnie równie świetnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajną konsystencje ma ten krem, wyglada jak chmurka:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem jest bardzo fajny, jak wszystkie na bazie serka. Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Wygląda po prostu pysznie. :) Szkoda,że nie mogłam być Twoim gościem Ewenko.
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko:) Ja też bardzo żałuję:( Pozdrawiam*

      Usuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)