Przepis na łazanki zapiekane
- 750 g kapusty kiszonej
- 15-50 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
na łazanki:
- 2 szklanki maki
- 1 jajko
- ok. 1/2 szklanki wody
Z mąki, jaja i wody(dolewamy stopniowo) zagniatamy ciasto. Wałkujemy, kroimy w paski ok 2 cm, a potem na kwadraty 1.5-2 cm. Gotujemy przez kilka minut w garnku osolonej wody.
Kapustę płuczemy i kroimy, dodajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około godziny.
Namaczamy i gotujemy grzyby(w ok. 1 szklanki wody). Wywar(bez grzybów) dodajemy do kapusty i gotujemy dalej do momentu, aż wyparuje niemal cały płyn.
Na głębokiej patelni zrumieniamy na oleju posiekaną cebulę. Dodajemy kapustę, drobno pokrojone grzyby oraz pieprz i sól. Chwile smażymy mieszając.
Na wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu wykładamy łazanki a na nich kapustę. Delikatnie mieszamy i układamy na wierzchu wiórki masła. Zapiekamy przez ok 40 minut w temperaturze 180 st C
Przepis na podstawie przepisu z książeczki B. Adamczewskiej "Specjały polskiej kuchni"
uwielbiam łazanki :)) strasznie dawno ich nie jadłam... narobiłaś mi niezłego smaka :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam, a to były moje pierwsze od wielu wielu lat. Warto było:)
UsuńJakie pyszne. Takie już świąteczne, genialne. Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńOj pyszne, ja też uwielbiam i to bardzo. Na święta będą jak znalazł!...:)
Usuńłazanek nie jadłam chyba wieki! muszę w końcu zrobić :)
OdpowiedzUsuńU mnie też była baardzo długa przerwa. Polecam!...:)
UsuńJa jestem w ogole antykapusciana, ale ide o zaklad, ze gdybym postawila przed Mezczyzna porcje dla czterech osob, pozarlby wszystko w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńJa z kolei bardzo w kapuście gustuję. Tak, ta porcja, choć na 4 osoby, bardzo łatwo może stać się jedną porcją;)
Usuń