piątek, 30 listopada 2012

Babka marmurkowa z dwóch czekolad

Babka marmurkowa z dwóch czekolad. Ulubiona klasyka w nieco bogatszym wydaniu. Do obu części dodane są czekolady, ciemna i biała. Babka jest wilgotna i bardzo smaczna. Tego rodzaju babki, przynajmniej u mnie w domu zawsze znikają w całości.
Przygotowana z poniższego przepisu babka dość długo utrzymuje swą świeżość.

Babka marmurkowa z dwóch czekolad


Przepis na babkę marmurkową z dwóch czekolad
  • 225 g masła, miękkiego
  • 225 g drobnego cukru
  • 4 duże jajka, w temperaturze pokojowej, roztrzepane
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 225 g mąki samorosnącej(lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 75 g ciemnej czekolady, połamanej
  • 1 łyżka kakao
  • 75 g białej czekolady, posiekanej


Piekarnik nastawiamy na 180 st C.
Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia średnią keksówkę.
Masło umieszczamy w dużej misce i dokładnie ubijamy. Dodajemy cukier i kontynuujemy ubijanie do białości. Stopniowo dodajemy jajka i ekstrakt, ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy łyżką lub szpatułką.
Połowę masy przenosimy do innej miski. Czekoladę umieszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą i delikatnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Przesiewamy kakao i dodajemy do jednej z misek z masą, dodajemy wystudzoną czekoladę i mieszamy dokładnie.
Białą czekoladę umieszczamy w oddzielnej misce nad rondelkiem z parującą wodą i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia, po czym dodajemy ją do drugiej miski z surowym ciastem i dokładnie mieszamy.
Ciasto wkładamy łyżką do foremki, na przemian jasną i ciemną masę. Aby uzyskać efekt marmuru mieszamy ciasto w foremce nożem lub patyczkiem do szaszłyków.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 1 1/4 godziny. Przenosimy na kratkę, zdejmujemy papier i studzimy.


Babka marmurkowa z dwóch czekolad

Przepis z książki Lindy Collister "Cakes & bakes from my mother's kitchen"

10 komentarzy:

  1. wspomnienie z dzieciństwa :)
    przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka robila moja Mama - wszyscy sie nia zajadalismy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama praktycznie nie piekła ciast, ale ja to nadrabiam:)

      Usuń
  3. Ciekawy przepis, jak zamiast czekolady dodaję kakao:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To była moja pierwsza próba z czekoladą i bardzo udana muszę przyznać:)

      Usuń
  4. Mniam, mniam uwielbiam takie wilgotne babeczki:) ....takowe też u nas długo nie poleżą:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja córka, która zazwyczaj nie jada ciast, bardzo w takich zwykłych, prostych ciastach gustuje, dlatego znika w mig. Pozdrawiam Jolu:)

      Usuń
  5. takie wspaniałe ciasta to chyba w każdym domu błyskawicznie znikają :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)