Przygotowana z poniższego przepisu babka dość długo utrzymuje swą świeżość.
Przepis na babkę marmurkową z dwóch czekolad
- 225 g masła, miękkiego
- 225 g drobnego cukru
- 4 duże jajka, w temperaturze pokojowej, roztrzepane
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 225 g mąki samorosnącej(lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
- 75 g ciemnej czekolady, połamanej
- 1 łyżka kakao
- 75 g białej czekolady, posiekanej
Piekarnik nastawiamy na 180 st C.
Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia średnią keksówkę.
Masło umieszczamy w dużej misce i dokładnie ubijamy. Dodajemy cukier i kontynuujemy ubijanie do białości. Stopniowo dodajemy jajka i ekstrakt, ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy łyżką lub szpatułką.
Połowę masy przenosimy do innej miski. Czekoladę umieszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą i delikatnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Przesiewamy kakao i dodajemy do jednej z misek z masą, dodajemy wystudzoną czekoladę i mieszamy dokładnie.
Białą czekoladę umieszczamy w oddzielnej misce nad rondelkiem z parującą wodą i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia, po czym dodajemy ją do drugiej miski z surowym ciastem i dokładnie mieszamy.
Ciasto wkładamy łyżką do foremki, na przemian jasną i ciemną masę. Aby uzyskać efekt marmuru mieszamy ciasto w foremce nożem lub patyczkiem do szaszłyków.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 1 1/4 godziny. Przenosimy na kratkę, zdejmujemy papier i studzimy.
Przepis z książki Lindy Collister "Cakes & bakes from my mother's kitchen"
wspomnienie z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńprzepyszna!
Oj, tak, pyszna jest!
UsuńTaka robila moja Mama - wszyscy sie nia zajadalismy :)
OdpowiedzUsuńMoja mama praktycznie nie piekła ciast, ale ja to nadrabiam:)
UsuńCiekawy przepis, jak zamiast czekolady dodaję kakao:)
OdpowiedzUsuńTo była moja pierwsza próba z czekoladą i bardzo udana muszę przyznać:)
UsuńMniam, mniam uwielbiam takie wilgotne babeczki:) ....takowe też u nas długo nie poleżą:) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńMoja córka, która zazwyczaj nie jada ciast, bardzo w takich zwykłych, prostych ciastach gustuje, dlatego znika w mig. Pozdrawiam Jolu:)
Usuńtakie wspaniałe ciasta to chyba w każdym domu błyskawicznie znikają :)
OdpowiedzUsuńPewnie tak:)
Usuń