Przepis na podstawie przepisu z książki Rosie Lovell "Supper with Rosie"
Przepis na ciasto cytrynowe z makiem
- 125 g masła, plus dodatkowo do smarowania
- 3 cytryny
- 225 g drobnego cukru(najlepiej złotego - golden custer suger), plus dodatkowo 3 łyżeczki
- 3 jajka
- 200 g maki samorosnącej(lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka maku, plus szczypta do posypania
- 190 g cukru pudru, przesianego
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o długości 30 cm.
Masło ubijamy, dodajemy startą skórkę z cytryny. Stopniowo, cały czas ubijając dodajemy 225 g cukru. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, ubijając. Dodajemy mąkę i mieszamy szpatułką. Na koniec mieszamy z jogurtem i makiem.
Masę przenosimy do foremki i pieczemy ok 45 minut(sprawdzamy patyczkiem).
Przygotowujemy syrop. Do małego rondelka wlewamy sok wyciśnięty z 2 cytryn i pozostałe 3 łylżeczki cukru. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia cukru i natychmiast polewamy nim ciasto. Dobrze jest uprzednio nakłuć je wykałaczkami. Pozostawiamy na 20 minut do wystudzenia i wchłonięcia syropu.
Wykładamy ciasto na kratkę i studzimy. Przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem i skórką startą z 1 cytryny, tak aby był gładki. Smarujemy nim wierzch i boki ciasta. Posypujemy makiem. Podajemy, gdy lukier zastygnie.
Lubie takie ciacha wilgotne i puszyste
OdpowiedzUsuńjak na nie patrzę, to nic tylko do herbatki popołudniowej :)
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie. U mnie dzis tez ciasto cytrynowe tylko bez maku :) Takie z makiem tez sobie wkrotce upieke bo wyglada wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
wygląda bardzo smakowicie :) lubię takie wilgotne ciasta :)
OdpowiedzUsuńLubię takie bardzo cytrynowe ciasta. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Takie ciasta są wspaniałe. KOniecznie muszę je mieć u siebie.
OdpowiedzUsuńPychotka:)
ciasto cytrynowe to hit u mnie w domu, bardzo lekkie i orzeźwiające (jak na ciasto), piękne zdjęcia, pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńO ja cie krece... fajne to ciasto!!! lajkujemy! :)
OdpowiedzUsuńSwietne! Wyglada na bardzo wilgotne. Uwielbiam cytrusowe ciasta.
OdpowiedzUsuńMusze keidyś zrobić takiego cytrynowca;)
OdpowiedzUsuńjejku, musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńZapachniało cytrynowo...
OdpowiedzUsuńbeata- właśnie wyjęłam z piekarnika, wyrosło pięknie i pachnie niesamowicie
OdpowiedzUsuńBeatko, cieszę się bardzo, że ciasto wyrosło:) Mam nadzieją, że również będzie smakowało:)
UsuńWow, ale smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuń