Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"
Przepis na ciasto z masła orzechowego i czekolady
- 115 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (crunchy peanut butter)
- 115 g margaryny lub masła, miękkiego
- 175 g jasnego brązowego cukru miałkiego (soft light brown)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 175 g mąki samorosnącej ( lub zwykłej i 1 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli)
- 1 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
- 80 g mlecznych groszków (lub połamanej mlecznej czekolady)
- 2 łyżki mleka
polewa:
- 80 g mlecznej czekolady
- 50 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 3 łyżki mleka
- 115 g cukru pudru, przesianego
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 28 na 18 cm.
Masło orzechowe, margarynę(lub masło), cukier, jajka i ekstrakt z wanilii umieszczamy w misce. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i dodajemy do miski. Ubijamy składniki ok 2 minut. Dodajemy czekoladowe groszki i mleko.
Masę przekładamy do foremki, wygładzamy wierzch i pieczemy ok 30-35 minut. Wyjmujemy z piekarnika pozostawiamy jeszcze przez 5 minut w foremce po czym wyjmujemy na kratkę do wystudzenia.
Przygotowujemy polewę.
Rozpuszczamy czekoladę i masło orzechowe w mikrofali lub w miseczce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą. Mieszamy, aż masa będzie gładka i stopniowo dodajemy cukier puder. Smarujemy wierzch ciasta i kroimy na kwadraty lub prostokąty.
Wygląda bosko....przydal by mi sie takie duzy kawalek w taki deszczowy dzien :)
OdpowiedzUsuńBOSKIE!!! :) Wyślesz mi kawałeczek ? :)
OdpowiedzUsuńChcę je!:D
OdpowiedzUsuńAle pychota!
OdpowiedzUsuńOjej. Takie niepozorne, a jednak czytajac liste skladnikow, poczulam, jak slinianki zaczynaja mi pracowac jak szalone :)
OdpowiedzUsuńmusi być dobre, bo jest z czekoladą :)
OdpowiedzUsuńpoproszę spory kawałek na wynos! ;)
OdpowiedzUsuńchetnie zapoznam sie z ksiazka, super przepis :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmoje smaki, biorę w ciemno! :)
OdpowiedzUsuńTe kawałki czekolady w środku wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńz masłem orzechowym? poproszę dokładkę! :)
OdpowiedzUsuńcudowne! czekam na nową dostawę masła orzechowego i zapisuję ten przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńo kurcze jakie apetyczne ciasto i zdjecia
OdpowiedzUsuńboże masło orzechowe i czekolada to niebiańskie połączenie!
OdpowiedzUsuńCiasto jest doskonałe, wiem bo już zajadamy :) Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńPodziwiam szybką decyzję i cieszę się, że ciasto smakowało:)
UsuńOch,wygląda przepysznie. Zachęciłaś mnie, kiedyś na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńpomysł niesamowity, akurat kupiłam masło orzechowe! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy oryginalny przepis. Robiłam kiedyś szarlotkę z dodatkiem masła orzechowego:)
OdpowiedzUsuńBardzo Wam dziękuję za komentarze:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo puchato :)
OdpowiedzUsuń