środa, 7 listopada 2012

Ciasto z masła orzechowego i czekolady

Czym więcej próbowałam, tym częściej sięgałam po kawałki tego placka. Ucierane ciasto o arachidowym smaku, z pozoru dość suche, z rozpływającą się w ustach mleczną czekoladą, która idealnie wkomponowała się w fistaszkowy smak. Masa, nieodzowna i równie smaczna, to połączenie dwóch smaków orzechowego i czekoladowego. Bardzo oryginalnie i bardzo smacznie. Ja, chętnie powtórzę.
Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"

Ciasto z masła orzechowego i czekolady


Przepis na ciasto z masła orzechowego i czekolady

  • 115 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (crunchy peanut butter)
  • 115 g margaryny lub masła, miękkiego
  • 175 g jasnego brązowego cukru miałkiego (soft light brown)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 175 g mąki samorosnącej ( lub zwykłej i 1 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 1 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 80 g mlecznych groszków (lub połamanej mlecznej czekolady)
  • 2 łyżki mleka

polewa:

  • 80 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 3 łyżki mleka
  • 115 g cukru pudru, przesianego

Piekarnik nastawiamy na 180  st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 28 na 18 cm.
Masło orzechowe, margarynę(lub masło), cukier, jajka i ekstrakt z wanilii umieszczamy w misce. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i dodajemy do miski. Ubijamy składniki ok 2 minut. Dodajemy czekoladowe groszki i mleko.
Masę przekładamy do foremki, wygładzamy wierzch i pieczemy ok 30-35 minut. Wyjmujemy z piekarnika pozostawiamy jeszcze przez 5 minut w foremce po czym wyjmujemy na kratkę do wystudzenia.
Przygotowujemy polewę.
Rozpuszczamy czekoladę i masło orzechowe w mikrofali lub w miseczce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą. Mieszamy, aż masa będzie gładka i stopniowo dodajemy cukier puder. Smarujemy wierzch ciasta i kroimy na kwadraty lub prostokąty.


Ciasto z masła orzechowego i czekolady

21 komentarzy:

  1. Wygląda bosko....przydal by mi sie takie duzy kawalek w taki deszczowy dzien :)

    OdpowiedzUsuń
  2. BOSKIE!!! :) Wyślesz mi kawałeczek ? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej. Takie niepozorne, a jednak czytajac liste skladnikow, poczulam, jak slinianki zaczynaja mi pracowac jak szalone :)

    OdpowiedzUsuń
  4. musi być dobre, bo jest z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. poproszę spory kawałek na wynos! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. chetnie zapoznam sie z ksiazka, super przepis :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. moje smaki, biorę w ciemno! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Te kawałki czekolady w środku wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  9. z masłem orzechowym? poproszę dokładkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. cudowne! czekam na nową dostawę masła orzechowego i zapisuję ten przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. o kurcze jakie apetyczne ciasto i zdjecia

    OdpowiedzUsuń
  12. boże masło orzechowe i czekolada to niebiańskie połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto jest doskonałe, wiem bo już zajadamy :) Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podziwiam szybką decyzję i cieszę się, że ciasto smakowało:)

      Usuń
  14. Och,wygląda przepysznie. Zachęciłaś mnie, kiedyś na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  15. pomysł niesamowity, akurat kupiłam masło orzechowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ciekawy oryginalny przepis. Robiłam kiedyś szarlotkę z dodatkiem masła orzechowego:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo Wam dziękuję za komentarze:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)