niedziela, 25 listopada 2012

Puszyste ciasto cynamonowe z jabłkami i rodzynkami

Ciasto dla miłośników cynamonu i...rodzynek w cieście. Miękkie, puszyste, z charakterystycznym aromatem cukru muscovado i cynamonu. Wilgotne samo w sobie i dodatkowo za sprawą rodzynek, jabłek i miodu, który wnikając w głąb ciasta sprawia, że kęs ciasta z taką "niespodzianką" jest jeszcze smaczniejszy. Długo utrzymuje swą świeżość i jest naprawdę pyszne. Polecam i dodaję do Korzennego Tygodnia

Puszyste ciasto cynamonowe z jabłkami i rodzynkami




Puszyste ciasto cynamonowe z jabłkami i rodzynkami


  • 225 g masła, miękkiego
  • 225 g jasnego cukru muscovado
  • 4 duże jajka, roztrzepane
  • 225 g mąki samorosnącej(lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatolowej
  • 85 g sułtanek
  • 3 małe jabłka, obrane, z wydrążonymi gniazdami nasiennymi, pokrojone na cieńkie plastry
  • 2 łyżki miodu, podgrzanego

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.
Masło i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy do białości. Stopniowo dodajemy po 1 jajku i ubijamy. Przesiewamy mąkę, cynamon i gałkę do masy i mieszamy. Dodajemy sułtanki.
Połowę mikstury przenosimy do przygotowanej foremki i wygładzamy powierzchnię. Układamy na niej połowę jabłek. Przykrywamy je pozostałym ciastem a na wierzchu układamy pozostałe jabłka.
Pieczemy ok 1godz - 1 1/4 godz. Pozostawiamy do ostygnięcia w foremce przez 10 minut, po czym, wyjmujemy na kratkę. Wierzch ciasta smarujemy podgrzanym miodem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Puszyste ciasto cynamonowe z jabłkami i rodzynkami

 Przepis z książeczki "Cakes"

6 komentarzy:

  1. Ewenko super to ciacho! Mniam,mniam. Jabłka, cynamon zatopione w cudnym , puszystym cieście. Podoba mi się :) Fajne fotki!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam korzenne smaki, robię podobne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, wygląda świetnie - takie jeszcze jesienne, idealne do gorącej herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki Gin, bardzo jesienne! Pasowało i do herbaty i do kawy:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)