Puszyste ciasto cynamonowe z jabłkami i rodzynkami
- 225 g masła, miękkiego
- 225 g jasnego cukru muscovado
- 4 duże jajka, roztrzepane
- 225 g mąki samorosnącej(lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatolowej
- 85 g sułtanek
- 3 małe jabłka, obrane, z wydrążonymi gniazdami nasiennymi, pokrojone na cieńkie plastry
- 2 łyżki miodu, podgrzanego
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.
Masło i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy do białości. Stopniowo dodajemy po 1 jajku i ubijamy. Przesiewamy mąkę, cynamon i gałkę do masy i mieszamy. Dodajemy sułtanki.
Połowę mikstury przenosimy do przygotowanej foremki i wygładzamy powierzchnię. Układamy na niej połowę jabłek. Przykrywamy je pozostałym ciastem a na wierzchu układamy pozostałe jabłka.
Pieczemy ok 1godz - 1 1/4 godz. Pozostawiamy do ostygnięcia w foremce przez 10 minut, po czym, wyjmujemy na kratkę. Wierzch ciasta smarujemy podgrzanym miodem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przepis z książeczki "Cakes"
Ewenko super to ciacho! Mniam,mniam. Jabłka, cynamon zatopione w cudnym , puszystym cieście. Podoba mi się :) Fajne fotki!:)
OdpowiedzUsuńDzięki Majanko, dobre było, dobre:)
UsuńUwielbiam korzenne smaki, robię podobne ciacho:)
OdpowiedzUsuńSmakują zwłaszcza jesienią, prawda?:)
UsuńŁał, wygląda świetnie - takie jeszcze jesienne, idealne do gorącej herbaty :)
OdpowiedzUsuńDzięki Gin, bardzo jesienne! Pasowało i do herbaty i do kawy:)
OdpowiedzUsuń