Przepis na gulasz wołowy z papryką
- 400 g wołowiny (ilość mięsa można zwiększyć), pokrojone w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 duża marchewka, pokrojona w półplastry
- 3 strąki papryki, pokrojone w kostkę
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1/4 szklanki czerwonego wina
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
- woda
Na rozgrzanym oleju smażymy mięso przez kilka minut. Wykładamy na talerzyk. Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy ok 5 minut, dodajemy warzywa i smażymy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy podsmażone mięso, wino i chwilę jeszcze smażymy. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości wołowiny. W czasie duszenia, w razie konieczności uzupełniamy ilość wody. Gdy mięso będzie miękkie(po około 2-3 godzinach), zagęszczamy sos mąką wymieszaną w odrobinie zimnej wody. Gotujemy jeszcze 3 minuty.
Nie przepadam za gulaszem, ale ten wygląda całkiem dobrze! Chętnie przetestuje jak smakuje :D
OdpowiedzUsuńNa swoim blogu nominowałam cię do nagrody Liebster Award --> rozkminiara.blogspot.com
Dziękuję za wyróżnienie:) A gulasze są dobre!...;)
UsuńNie dziwię się,że wzbudza zachwyt, bo wygląda naprawdę przepysznie.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:*
Dziękuję Majanko kochana, ja też Cię pozdrawiam:)
Usuń