Przepis z książki Gaitri Pagrach-Chandry "Warm bread and honey cake"
Przepis na chlebek kokosowy
- 200 g (1 1/3 szklanki) maki
- 1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 125 g (1/2 szklanki) drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g startego orzecha kokosowego lub 90 g (1 szklanka) wiórek kokosowych zmieszanych z 4 łyżkami ciepłej wody
- 100 g masła, rozpuszczonego
Jeśli używamy wiórek kokosowych, mieszamy je z wodą i odstawiamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 160 st C. Natłuszczamy i lekko obsypujemy mąką, niedużą keksówkę.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy i odstawiamy na bok.
Jajka, cukier i ekstrakt z wanilii ubijamy do białości. Dodajemy mieszankę mączną, wiórki kokosowe i rozpuszczane masło. Dobrze mieszamy.
Pieczemy ok 45-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem(unikamy za długiego pieczenia). Studzimy na kratce.
super:) i jak zwykle taaaki sliczne zdjecia:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńOstatnio zasmakował mi świeży miąższ z kokosa, na tyle, że jem go prosto z łupiny. Następnym razem już będę wiedziała co zrobić z tym pysznym środkiem :)
OdpowiedzUsuńNie miałam pod ręką kokosa, użyłam więc wiórek, ale myślę, że ze świeżym miąższem będzie jeszcze bardziej aromatyczny:)
UsuńOch, wygląda wspaniale. Z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
Usuńmuszę spróbować! i to koniecznie ze świeżego kokosa
OdpowiedzUsuńEwa, ze świeżego kokosa, na pewno będzie lepszy, ale i z wiórkami bardzo dobry i wilgotny. Koleżanka, która próbowała, dopominała się o przepis, a jadła już trzydniowy chlebek;-)
UsuńWspaniały ten chlebuś. Robiłam kiedyś kokosowy, bardzo nam smakował. :)
OdpowiedzUsuńPOzdrawiam ciepło. :)
Mi też smakował, pozdrawiam Cię również Majanko!
Usuńwidac, ze jest ladnie puchaty i wilgotny:)
OdpowiedzUsuńNie mam parcia na wypiekanie pieczywa w domu, ale temu cudu nie odpuszczę. Bo któż nie chciałby kokosanki na śniadanie? ja na pewno nie odmówię sobie tej przyjemności :D
OdpowiedzUsuńWspanialy! Zjadlabym kromeczke na sniadanie. Albo nawet dwie.
OdpowiedzUsuń