Przepis na fasolkę z papryką
- 1 pęto dobrej kiełbasy, pokrojonej na półplastry
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 por, pokrojony w plastry
- 1 duża puszka(800 g) białej fasolki ( lub 2 mniejsze) z zalewą
- 1 puszka pomidorów
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżka papryki w proszku
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostrego sosu paprykowego
- olej do smażenia
- sól, pieprz i cukier do smaku(pół łyżeczki)
Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę i pora, aż zmiękną, dodajemy kiełbasę i pomidory. Smażymy kilka minut. Dodajemy pomidory, przyprawiamy oregano, papryką w proszku. Gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka minut. Dodajemy fasolkę wraz z zalewą. Doprawiamy solą, pieprzem, sosami i cukrem. Gotujemy kolejne 10-15 minut. Podajemy z pieczywem.
proste, szybkie, smaczne i jeszcze dopisz rozgrzewające! :) dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana!
Uwielbiam takie potrawy. Kojarzą mi się z jesiennymi Bieszczadami, bo tam po raz pierwszy jadłam podobną wariację na temat fasolki po bretońsku :) Na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Na chłodną jesień idealne!
Usuńwyglada przepysznie:) lubimy takie połaczenia:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję Jolu, połączenie fajne jest:) Pozdrawiam
UsuńFasolka,mniam,mmniam:)
OdpowiedzUsuńNo pewnie, że mniam:)
UsuńPodoba mi sie dodatek pora! Na pewno wyprobuje.
OdpowiedzUsuńPolecam Maggie:)
Usuń