poniedziałek, 12 listopada 2012

Czekoladowe "salami"

Nie, niech Was nie zmyli ten wygląda. To ani nie salami, ani nie kaszanka, choć z powodu podobieństwa do znanych wyrobów wędliniarskich taka a nie inna nazwa. Czekoladowe salami to czekoladowy smakołyk z laskowymi orzechami, migdałami i ciasteczkami amaretti rodem z Włoch. Bez pieczenia, choć parę godzin trzeba odczekać, aby masa stężała. Słodki, mocno czekoladowy, rozpływający się w ustach. Wszystkim próbującym tego kaszankopodobnego wyrobu bardzo smakował.
Przepis z książki Kathryn Hawkins "Chocolate" dołączam do Orzechowego Tygodnia

Czekoladowe "salami"


Przepis na czekoladowe "salami"
  • 250 g ciemnej czekolady (70% )
  • 180 g masła, w kawałkach
  • 60 g prażonych orzechów laskowych, bardzo drobno posiekanych lub zmielonych
  • 30 g skórki kandyzowanej z cytrusów, bardzo drobno posiekanej
  • 180 g chrupkich herbatników amaretti lub migdałowych makaroników, drobno pokruszonych
  • 30 g mielonych migdałów
  • 15 g cukru pudru


Czekoladę łamiemy na małe kawałki i umieszczamy w dużej misce, dodajemy masło. Miskę ustawiamy na rondelku z parującą wodą i czekamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy i studzimy przez 10 minut.
Orzechy, skórkę cytrusową i pokruszone herbatniki dodajemy do czekolady i dobrze mieszamy. Zostawiamy w zimnym miejscu na 30 minut, aby masa nieco stężała.
Przenosimy czekoladową mieszankę na arkusz papieru do pieczenia i kształtujemy "salami" o dlugości 25 cm. Zawijamy w papier do pieczenia i chłodzimy w lodówce ok 4 godziny.
Mieszamy mielone migdały z cukrem pudrem, przesiewamy je nad arkuszem papieru do pieczenia tworząc powierzchnię tej samej długości co "salami". Wyjmujemy salami z papieru i obtaczamy w migdałowej mieszance. Zostawiamy jeszcze na godzinę, po czym kroimy na plastry.


Czekoladowe "salami"

Czekoladowe "salami"


25 komentarzy:

  1. Ale pomysłowe! Robiłam kiedyś coś podobnego, ale w tradycyjnej keksówce. A tu okazuje się, że wystarczy nadać nowy kształt i mamy coś tak oryginalnego :)

    Daj kawałek do kawy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cammie, proszę bardzo!...a nadanie kształtu nie jest trudne, na dodatek;)

      Usuń
  2. Świetne! Wygląda jak salami :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne to to:) Tyle w środku pyszności:) Faktycznie trochę jak kaszanka, czy salami, ale za to jakie smakowite!!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, smakowite, choć nieco mylący wygląd:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Przypomina trochę blok czekoladowy "łom", ale nie ma mleka w proszku. :) Bardzo fajne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blok znam, choć nazwę "łom" słyszę pierwszy raz, też ciekawa swoją drogą;) A że bez mleka, to myślę, że czyni sporą różnicę w smaku, ale też dobre:)

      Usuń
  5. Bardzo ciekawe wykonanie! Super! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba coś ze mną nie tak, bo jak zerknąłem na miniaturkę, to zobaczyłem kaszankę (zanim przeczytałem tytuł) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko z Tobą w porządku Michał:), bo mnie kaszankę przypomina to bardzo, nawet to okropne żółtozielone "coś" tam jest(skórka pomarańczowa)...;)

      Usuń
  7. genialnie wygląda:)
    mnie to przypomina taką wiejską kaszankę;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda niesamowicie :) Też kiedyś robiłam podobne. Z tego co kojarzę to moja wersja nazywała się czekoladowa kaszanka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada rewelacyjnie!!!!! I moje pierwsze skojarzenie, to kaszanka :D Pycha! Dzięki , ze przyłączyłaś się do orzechowego Tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł, super zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda jak prawdziwe salami :) świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda ekstra, bardzo nam się podoba pomysł :-) z chęcią go wykorzystamy! pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne Ewenko! :)
    Naprawdę wygląda jak czarny salceson hehe;D.
    A tu proszę, pyszny czekoladowy baton.:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetnie wygląda, chodziło właśnie coś takiego za mną ostatnio :)

    OdpowiedzUsuń
  15. cudowne te Twoje zdjęcia! a salami niesamowicie apetyczne ;)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Przez te orzechy i kandyzowana cytrusowa skorke musi smakowac bardzo swiatecznie...

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszny , czekoladowy blok :) ta forma - świetna !!

    OdpowiedzUsuń
  18. Czekolada z dodatkiem pyszności, czego chcieć więcej? :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)