sobota, 2 lutego 2013

Ciasto podwójnie kokosowe

Ciasto podwójnie kokosowe to coś dla miłośników kokosowych smaków. Bardzo wilgotna warstwa kokosowego ciasta nasączona pomarańczowym sokiem i gruba warstwa mocno kokosowej polewy a właściwie kokosowego lukru. Jakby tego było mało, wierzch tej krajanki jest posypany, prażonymi kokosowymi płatkami. To naprawdę intensywne kokosowe dotknięcie. Ciasto jest bardzo smaczne a samo jego przygotowanie to czysta przyjemność. Znika błyskawicznie. Polecam.

Ciasto podwójnie kokosowe


Ciasto podwójnie kokosowe

ciasto:
  • 125 g masła, plus dodatkowo do natluszczenia
  • 225 g drobnego cukru, najlepiej trzcinowego(golden caster sugar)
  • 2 jajka, roztrzepane
  • drobno starta skórka z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 140 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 85 g wiórek kokosowych
  • prażone płaty kokosa, do dekoracji


lukier:
  • 1 białko z jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 85 g wiórek kokosowych
  • ok 1 łyżki soku z pomarańczy

Piekarnik nastawiamy na temp. 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 23 cm.
Masło i cukier ucieramy do białości. Stopniowo dodajemy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy i kwaśną śmietanę, mieszamy. Dodajemy mąkę i wiórki kokosowe i mieszamy za pomocą łyzki.
Przekładamy masę do przygotowanej foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut.
Pozostawiamy prze 10 minut w foremce, po czym wykładamy na kratkę i studzimy.
Przygotowujemy lukier. Delikatnie ubijamy białka, mieszamy z cukrem pudrem i wiórkami, dodając taką ilość soku z pomarańczy, aby powstała gęsta pasta. Smarujemy pastą wierzch ciasta i posypujemy prażonymi płatkami kokosa. Pozostawiamy aby masa zastygła i kroimy na prostokąty.


Ciasto podwójnie kokosowe

Przepis z książki "Cakes. 100 everyday recipes".

12 komentarzy:

  1. mimo że nie jestem miłośniczką kokosu, chętnie spróbowałabym tego ciasta :) niezmiernie kusi mnie ilość lukru i połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...ale smakowicie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. kokosowe cudo:) pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No to w takim razie coś dla mnie, bo uwielbiam kokosowe wypieki!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda przepysznie :)
    Czy mąkę samorosnącą można zastąpić zwykłą (z dodatkiem np. płaskiej łyżeczki sody lub proszku)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Tak oczywiście, można zastąpić z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli. Już dopisuję...

      Usuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)