Wilgotna babka z ajerkoniakiem i kawałkami czekolady
- 250 g masła, miękkiego
- 250 g mąki
- 150 g gorzkiej czekolady
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml ajerkoniaku
- cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 st C. Foremkę do babki o pojemności 2 1/2 litra smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Czekoladę łamiemy na kawałki i siekamy.
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na gładką masę. Dodajemy kolejno jajka, cały czas ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy na przemian z ajerkoniakiem do masy.
Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy.
Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku o 50 minut(sprawdzamy patyczkiem czy babka jest upieczona).
Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście bardzo smakowicie wygląda, bardzo lubię ajerkoniak więc zapisuje do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńZachęca wyglądem:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie babeczki,jutro sobota więc to idealny dzień żeby coś upiec :)
OdpowiedzUsuńPiękna, wilgotna, aromatyczna! Mniam. Biorę kawałek :)
OdpowiedzUsuńBabka wygląda fantastycznie.
OdpowiedzUsuńjaka wilgotna! jest świetna, bo nie ma nic gorszego niż sucha babka
OdpowiedzUsuńnie przepadam za suchymi ciastami, ale babki dobrze wilgotne uwielbiam. Zapisuję przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiesze sie, ze ja upieklas :) I ze Ci smakowala :))
OdpowiedzUsuńUsciski.
Kiedyś robiłam muffinki z ajerkoniakiem - były pyszne. Twoja babka też z pewnością bardzo by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zabieram się do robienia tej babki. Bardzo podoba mi się Twoja strona! Dodaję do ulubionych. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńUpiekłam tą babkę i zapunktowałam u wszystkich! Jest przepyszna, wszyscy chcą ode mnie przepis. Najlepsza jaką jadłam. Tylko zamiast posypać cukrem pudrem, polałam ją chekoladą i posypałam uprażonymi płatkami migdałowymi. Dodałam też więc ajerkoniaku, do czekolady również włałam.
OdpowiedzUsuńarfashionstyle.blogspot.com
Pyszna!!! Choć proponowałabym więcej ajerkoniaku i zdecydowanie mniej cukru :) (i może rodzyniki zamiast czekolady...).
OdpowiedzUsuń