Sałatka ryżowa z kurczakiem (przepis dla 2 osób)
- 150 g ryżu jaśminowego
- 100 g pieczonego kurczaka
- 1/2 krótkiego ogórka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego w kostkę
- 250 g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
- 4 gałązki szczypiorku, pokrojonego
- puszka (310 g ) kukurydzy, odcedzona
dressing:
- 3 łyżki oleju z oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 mała czerwona papryczka chilli, bez gniazd, pokrojona w plasterki
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości. Odcedzamy, płuczemy pod bieżącą, zimną wodą i odcedzamy ponownie. Pozostawiamy w durszlaku a w międzyczasie przygotowujemy dressing.
Wszystkie składniki na dressing mieszamy w małej misce, doprawiamy solą i pieprzem. Ryż przekładamy do miski(jeszcze ciepły) i łączymy z dressingiem. Wstawiamy do lodówki.
Kurczaka dzielimy na małe części i razem z ogórkiem, pomidorami, szczypiorkiem i kukurydzą mieszamy z ryżem. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Przepis z książki "Salads" wydawnictwa Murdoch
Lubię takie sałatki:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie sałatki ;)
OdpowiedzUsuńTo jest po prostu pyszne. :)
OdpowiedzUsuńTakie salatki chetnie zabieram ze soba do pracy na lunch.
OdpowiedzUsuń