środa, 3 lipca 2013

Dorsz po darłowsku

Dziwię się, że jeszcze do tej pory nie podzieliłam się tym przepisem. Korzystam już z niego dobrych kilka lat. Dorsza często zastępuję inną rybą, najczęściej rdzawcem, często też wykorzystuję rybę mrożoną. Tak czy owak ryba jest bardzo smaczna i błyskawiczna w przygotowaniu.

Dorsz po darłowsku


Dorsz po darłowsku

  • 500 - 800 g filetów z dorsza lub dowolnej białej ryby
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę lub w plastry
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • kilka łyżek startego sera żółtego
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Filety z dorsza płuczemy i osuszamy. Dzielimy na części i doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C, natłuszczamy żaroodporną formę.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło lub olej i smażymy cebulę. Filety układamy w naczyniu, smarujemy musztardą i obkładamy usmażoną cebulę. Posypujemy oregano i startym serem. Zapiekamy w piekarniku przez ok 20 minut.
Na podstawie przepisu Bahusa z forum cincin

10 komentarzy:

  1. Aaale łatwy i niewymagający pracy przepis. Zapiszę go sobie na później, przyda się w jakichś gorączkowych okresach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łatwy bardzo:) Niezastąpiony, gdy nie mam głowy do wymyślania "co na obiad" ;)

      Usuń
  2. Ja mieszkam w okolicach Darłowa, ale jeszcze nie jadłam tak przygotowanego dorsza;):) Następnym razem wypróbuję Twój przepis! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie to tylko taka nazwa ;) Polecam, bo fajny przepis:)

      Usuń
  3. Dorsza z tego przepisu również przygotowuję od kilku lat, jest pyszny, natomiast przepis znalazłam na "wielkimżarciu". Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od tego samego usera ;) Rybka rzeczywiście dobra a przepis mało wymagający.

      Usuń
  4. Pysznie wygląda! Uwielbiam dorsza:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię bardzo. Polecam Ci przepis Majanko, bo bardzo prosty i szybki :)

      Usuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)