Dorsz po darłowsku
- 500 - 800 g filetów z dorsza lub dowolnej białej ryby
- 2 cebule, pokrojone w kostkę lub w plastry
- 2 łyżki masła lub oleju
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- kilka łyżek startego sera żółtego
- tłuszcz do wysmarowania formy
Filety z dorsza płuczemy i osuszamy. Dzielimy na części i doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C, natłuszczamy żaroodporną formę.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło lub olej i smażymy cebulę. Filety układamy w naczyniu, smarujemy musztardą i obkładamy usmażoną cebulę. Posypujemy oregano i startym serem. Zapiekamy w piekarniku przez ok 20 minut.
Na podstawie przepisu Bahusa z forum cincin
Aaale łatwy i niewymagający pracy przepis. Zapiszę go sobie na później, przyda się w jakichś gorączkowych okresach.
OdpowiedzUsuńŁatwy bardzo:) Niezastąpiony, gdy nie mam głowy do wymyślania "co na obiad" ;)
Usuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńI jest pysznie :)
UsuńJa mieszkam w okolicach Darłowa, ale jeszcze nie jadłam tak przygotowanego dorsza;):) Następnym razem wypróbuję Twój przepis! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPewnie to tylko taka nazwa ;) Polecam, bo fajny przepis:)
UsuńDorsza z tego przepisu również przygotowuję od kilku lat, jest pyszny, natomiast przepis znalazłam na "wielkimżarciu". Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńOd tego samego usera ;) Rybka rzeczywiście dobra a przepis mało wymagający.
UsuńPysznie wygląda! Uwielbiam dorsza:)
OdpowiedzUsuńJa też lubię bardzo. Polecam Ci przepis Majanko, bo bardzo prosty i szybki :)
Usuń