poniedziałek, 29 lipca 2013

Muffiny z malinami

Muffiny z owocami, to chyba jedne z najlepszych muffin. Poprzedni mój przepis na muffiny z malinami zrobił prawdziwą furorę wśród rodziny, znajomych i nie tylko. Dzisiaj kolejne muffiny z malinami. Przepis prosty i szybki. Muffiny są najlepsze tuż po upieczeniu, ale z łatwością możemy je odświeżyć nawet na trzeci dzień wstawiając na kilkanaście sekund do mikrofalówki.

Muffiny z malinami



Muffiny z malinami


  • 300 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 1 lyżeczka sody
  • 150 g drobnego cukru
  • 6 łyżeczk oleju rożlinnego
  • 150 ml jogurtu
  • drobno starta skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 150 g świeżych malin


Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Natłuszczamy lub wykładamy papilotkami foremkę na 12 muffin..
Mąkę, sodę i cukier umieszczamy w dużej misce i mieszamy. W oddzielnej misce lub dzbanku mieszamy olej, jogurt, skórkę i sok z cytryny oraz jajka. Mokre składniki wraz z malinami dodajemy do suchych i krótką mieszamy, tylko do połączenia składników. Masę przekładamy do foremek. Pieczemy ok 15-18 minut. Studzimy w blaszce przez 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę. Podajemy ciepłe lub wystudzone.

Przepis z książki C. Atkinson "Muffins Galore"

3 komentarze:

  1. Moje ulubione to chyba cytrynowe z makiem, ale i takim malinowym nie pogardze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetne! Uwielbiam maliny. Zjadłabym taką muffinkę, mniamku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi sie cytrynowy dodatek w tym zestawieniu z malinami
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)