Makaron muszelki z bobem i zielonym groszkiem (przepis na 2 osoby)
- 200 g makaronu muszelki
- 50 g zielonego groszku, mrożonego
- 100 g bobu, mrożonego
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- kilka kropli tabasco
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka koperku
Makaron gotujemy w dużej ilości wrzącej, osolonej wody ok 10 minut. 3 minuty przed końcem gotowania wrzucamy do makaronu groszek i bób (w przypadku, gdy używamy świeżych warzyw, dodajemy je ok 5-6 minut przed końcem gotowania). W międzyczasie smażymy na oleju cebulę ok 5 minut. Makaron i warzywa odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy cebulę, przyprawiamy tabasco, solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i koperek. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy natychmiast.
Pychota, uwielbiam bób a i makaronem nie pogardzę, pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPyszności przygotowałaś. Lubię takie dania. :)
OdpowiedzUsuńProsto i letnio, tak, jak lubie :)
OdpowiedzUsuńMakaron wygląda smakowicie. Na pewno muszę wypróbować takie dania w domu :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne danie:) ...dla siebie wprawdzie zrobiłabym bez bobu, ale reszta domowników byłaby zachwycona jego dodatkiem:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń