Ciasto ze śliwkami wg Billa Grangera
Kruszonka:
- 90 g mąki
- 100 g masła, w kawałkach
- 80 g drobnego cukru
Ciasto:
- 180 g masła, miękkiego
- 230 g drobnego cukru
- 3 jajka, roztrzepane widelcem
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 185 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g świeżych śliwek, przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm.
Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i łączymy za pomocą palców, aż powstanie kruszonka.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier umieszczamy w misce i ucieramy do białości. Dodajemy jajka, po jednym, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i mieszamy z pozostałym ciastem. Wykładamy ciasto do foremki, wierzch wykładamy połówkami śliwek, uciętą stroną do góry. Posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok 1 godziny (sprawdzamy patyczkiem).
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę.
Przepis z książki "Best of Bill"
też lubię śliwkowe wypieki, więc kradnę kawałek;)
OdpowiedzUsuńCudne, takie proste. Podobnie jak ty, uwielbiam ciasta ze sliwkami.
OdpowiedzUsuńJako amatorka ciast ze śliwkami melduję, że zamierzam przepis wypróbować :). Ciasto wygląda na mięciutkie i wilgotne takie jak lubię :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń