niedziela, 18 sierpnia 2013

Ciasto ze śliwkami wg Billa Grangera

Sezon śliwkowy rozpoczęty, pora więc na jakieś nowości ze śliwkami. Muszę przyznać, że ciasta ze śliwkami lubię bardzo. Obojętnie, czy kruche, czy drożdżowe, czy ucierane - wszystkie chętnie zjadam. Na moim blogu jest kilka ciast ze śliwkami : luksusowe migdałowe ze śliwkami, które bardzo polecam, ucierane niemieckie, polane lukrem, kruche, czekoladowe ze śliwkami, brownies ze śliwkami oraz pyszne ciasto ze śliwką i sernikową falą. Dzisiaj ponownie ciasto ucierane ze śliwkami z lekko waniliowym aromatem. Autorem przepisu na dzisiejsze ciasto jest Bill Granger i jak dotychczas wszystkie jego słodkości mi smakowały. Ciasto waniliowe ze śliwkami jest typowym ciastem ucieranym, miękkim, z łatwością unoszącym pełne soku śliwki, które przykrywa słodka maślana kruszonka - skorupka. Amatorzy śliwek w cieście nie będą zawiedzeni.

Ciasto ze śliwkami wg Billa Grangera




Ciasto ze śliwkami wg Billa Grangera



Kruszonka:

  • 90 g mąki
  • 100 g masła, w kawałkach
  • 80 g drobnego cukru

Ciasto:

  • 180 g masła, miękkiego
  • 230 g drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane widelcem
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 185 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g świeżych śliwek, przekrojonych na pół i pozbawionych pestek


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm.
Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i łączymy za pomocą palców, aż powstanie kruszonka.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier umieszczamy w misce i ucieramy do białości. Dodajemy jajka, po jednym, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i mieszamy z pozostałym ciastem. Wykładamy ciasto do foremki, wierzch wykładamy połówkami śliwek, uciętą stroną do góry. Posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok 1 godziny (sprawdzamy patyczkiem).
Wyjmujemy z piekarnika  i studzimy przez 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę.


Ciasto ze śliwkami wg Billa Grangera
Ciasto ze śliwkami wg Billa Grangera

Przepis z książki "Best of Bill"

3 komentarze:

  1. też lubię śliwkowe wypieki, więc kradnę kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne, takie proste. Podobnie jak ty, uwielbiam ciasta ze sliwkami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jako amatorka ciast ze śliwkami melduję, że zamierzam przepis wypróbować :). Ciasto wygląda na mięciutkie i wilgotne takie jak lubię :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)