- 2 łyżki masła
- 225 g mąki chlebowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 12 łyżeczki drożdży suszonych
- 1 łyżeczka drobnego cukru trzcinowego
- 125 ml mleka, ciepłego
- 1 jajko
- olej do natłuszczania
- cukier puder do posypania lub 85 g cukru pudru na lukier
- 100 g serka (typu philadelphia)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 50 g drobnego cukru
- 3 łyżki borówek amerykańskich (lub jagód)
- kilkanaście malin
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C
Natłuszczany tortownicę o średnicy 20 cm
Przesiewamy mąkę i sól razem do miski.
Mieszamy z drożdżami i cukrem. Dodajemy masło i palcami wgniatamy w mąkę, aż do utworzenia drobnych grudek. Robimy zagłębienie i wlewamy mleko wymieszane z jajkiem. Mieszamy. Wygniatamy ciasto na posypanym mąką blacie(ja hakiem) do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok 1 godz, lub gdy ciasto podwoi objętość. Wyjmujemy ciasto ponownie i zagniatamy przez minutę. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 na 23 cm.
Na nadzienie, mieszamy serek z cukrem i cukrem waniliowym. Smarujemy ciasto masą z serka i wykładamy na nią równomiernie jagody i maliny. Rolujemy, rozpoczynając od dłuższego końca. Tniemy na 9 kawałków i układamy ciętą częścią do dna przygotowanej foremki. Przykrywamy natłuszczoną folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 20 minut, aż bułeczki będą lekko złote.
Pozostawiamy w foremce prze 10 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Posypujemy cukrem pudrem lub z 85 g cukru pudru mieszamy z łyżką wody i tak przyrządzonym lukrem polewamy wierzch bułeczek.
Uwielbiam takie bułeczki :D
OdpowiedzUsuńJakie puszyste! Urwalabym sobie jedna do porannej kawy :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczne!!A u mnie dziś bułeczki z malinami i budyniem:)
OdpowiedzUsuńMmm...pychotka :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
Zjadłabym taką bułeczkę,cudowne są!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Ależ muszą rewelacyjnie smakować, wyglądają tak apetycznie :P
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń