piątek, 23 sierpnia 2013

Bułeczki z jagodami, malinami i białym serem

Pyszne drożdżowe bułeczki, które przygotowałam na bazie przepisu sprzed kilku lat zmieniając farsz. Słodki, delikatny serek i soczyste, kwaskowate owoce - maliny i jagody, komponują się idealnie. Drożdżówka oczywiście znika jeszcze ciepła i trudno się oprzeć przed zjedzeniem kolejnej.  To niewątpliwie przebój letniego sezonu a w chłodne, jesienno-zimowe dni zapraszam na ich równie smaczną zimową wersję.

Bułeczki z jagodami, malinami i białym serem


  • 2 łyżki masła
  • 225 g mąki chlebowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 12 łyżeczki drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka drobnego cukru trzcinowego
  • 125 ml mleka, ciepłego
  • 1 jajko
  • olej do natłuszczania
  • cukier puder do posypania lub 85 g cukru pudru na lukier

  • 100 g serka (typu philadelphia)
  •  2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g drobnego cukru
  • 3 łyżki borówek amerykańskich (lub jagód)
  • kilkanaście malin

Piekarnik nagrzewamy do 190 st C
Natłuszczany tortownicę o średnicy 20 cm
Przesiewamy mąkę i sól razem do miski.
Mieszamy z drożdżami i cukrem. Dodajemy masło i palcami wgniatamy w mąkę, aż do utworzenia drobnych grudek. Robimy zagłębienie i wlewamy mleko wymieszane z jajkiem. Mieszamy. Wygniatamy ciasto na posypanym mąką blacie(ja hakiem) do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok 1 godz, lub gdy ciasto podwoi objętość. Wyjmujemy ciasto ponownie i zagniatamy przez minutę. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 na 23 cm.

Na nadzienie, mieszamy serek z cukrem i cukrem waniliowym. Smarujemy ciasto masą z serka i wykładamy na nią równomiernie jagody i maliny. Rolujemy, rozpoczynając od dłuższego końca. Tniemy na 9 kawałków i układamy ciętą częścią do dna przygotowanej foremki. Przykrywamy natłuszczoną folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 20 minut, aż bułeczki będą lekko złote.
Pozostawiamy w foremce prze 10 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Posypujemy cukrem pudrem lub z 85 g cukru pudru mieszamy z łyżką wody i tak przyrządzonym lukrem polewamy wierzch bułeczek.

Bułeczki z jagodami, malinami i białym seremBułeczki z jagodami, malinami i białym serem

7 komentarzy:

  1. Jakie puszyste! Urwalabym sobie jedna do porannej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie apetyczne!!A u mnie dziś bułeczki z malinami i budyniem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm...pychotka :-)
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym taką bułeczkę,cudowne są!
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ muszą rewelacyjnie smakować, wyglądają tak apetycznie :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)