Ucierane ciasto z brzoskwiniami
- 200 g masła
- 200 g drobnego cukru
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 jajka, ubite
- odrobina mleka (w razie potrzeby)
- 2 brzoskwinie (o wadze ok 250 g), bez pestek, pokrojone w nieduże kawałki
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę ( u mnie o wymiarach 30 na 8 cm)
Makę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Masło i cukier ucieramy do białości, dodajemy ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny i jajka. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. W razie gdyby masa była za gęsta dodajemy niewielką ilość mleka. Dodajemy brzoskwinie i mieszamy.
Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok 1 godz i 10 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie wyrośnięte, dobrze przyrumienione, a boki będą lekko odstawać od foremki. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał można przykryć folią.
Studzimy w foremce przez 10 minut po czym wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Na ciasto z owocami to ja skuszę się zawsze
OdpowiedzUsuńnajlepsze, co może być!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. Koniecznie musze sprobowac Twojej wersji z brzoskwiniami :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Takie wlasnie proste ciacha lubie najbardziej.
OdpowiedzUsuńEwenko,świetne ciasto. Z brzoskwiniami czy morelami są takie pyszne. Mniam:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)