Angielskie kiełbaski pieczone w miodzie i surówka z białej kapusty
- 8-12 wieprzowych surowych kiełbasek (użyłam cumberland sausages)
- 3 łyżki łyżki miodu (lub syropu kasztanowego)
- 1 łyżka sosu sojowego
surówka z kapusty:
- 1/4 małej główki kapusty, posiekanej
- 3 marchewki, obrane i starte na tarce
- 1 jabłko, bez gniazd nasiennych, starte na tarce
- 1 garść rodzynek (opcjonalnie)
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Kiełbaski umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy miodem i sosem sojowym, obtaczamy kiełbaski, tak aby w całości były pokryte. Pieczemy w piekarniku w temp 190 st C przez ok 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy surówkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy z majonezem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami puree lub z pieczonym ziemniakiem
Inspiracja z Sainsubry's Magazine June 2009
rowniez uwazam z ete w "wyzszej" pulki sa smaczniejsze;) fajny przepis napewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńaż się zrobiłam głodna, fajny blog i ładne zdjęcia, pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń