poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Placek z brzoskwiniami i borówkami amerykańskimi

To ciasto mnie zachwyciło. Jest niesamowicie wprost soczyste z dużą ilością pysznych owoców. Połączenie i dodanie do waniliowego ciasta brzoskwiń i borówek amerykańskich, było bardzo trafnym posunięciem. Delikatna skorupka z waniliowego cukru, stanowiła tylko dopełnienie pysznej całości. Brzoskwinie można oczywiście zastąpić nektarynkami a zamiast borówek użyć jagód. Efekt będzie podobny. Ten łatwy, pyszny i wilgotny placek zniknie w oka mgnieniu. Polecam.






Placek z brzoskwiniami i borówkami amerykańskimi

  • 3 duże jajka
  • 200 g drobnego cukru
  • 175 g mąki samorosnącej, przesianej (lub zwykłej z 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 175 g masła, miękkiego
  • 3 dojrzałe, ale twarde brzoskwinie (lub nektarynki)
  • 200 g borówek amerykańskich lub jagód
  • 1 łyżka polenty (cornmeal), lub kaszy manny

dodatkowo:
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, wykładamy papierem foremkę o wymiarach 20 na 33 cm i lekko natłuszczamy papier masłem.
Jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i masło umieszczamy w misce i ubijamy. Brzoskwinie pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki po czym razem z jagodami (lub borówkami) dodajemy do ciasta.
Przygotowaną foremkę posypujemy polentą lub kaszą manną. Masę wykładamy do foremki i wyrównujemy wierzch. Posypujemy 1 łyżką waniliowego cukru. Pieczemy ok 35 minut. Pozostawiamy do wystudzenia w foremce, posypujemy pozostałą ilością cukru i kroimy na prostokąty.



Przepis wg przepisu Sarah Randell z książki "Weekend baking"

6 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda, piękne zdjęcia :)
    Zapraszam do mnie ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, super przepis:)

    http://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/ - ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W NASZYM LETNIM KONKURSIE

    OdpowiedzUsuń
  3. Natychmiast drukuje! Gdyby nie to, ze musze zuzyc sloik smazonych jablek i z tego wzgledu w kolejce jest najpierw szarlotka, zaraz bym to ciasto upiekla!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda zachęcająco! Szkoda, że właśnie skończyły mi się borówki ;)

    Moja książka:
    www.nielegalna-ksiazka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie niepozorne, ale pyszne ciasta. A to jest na dodatek szybkie, wiec kto wie, moze zdaze je upiec jeszcze dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ciasta ...a brzoskwinie i borówki cudownie do takich ucierańców pasują:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)