Ciasto imbirowe z ziarnami słonecznika
- 225 g masła
- 225 g cukru
- 3 jajka
- 225 g maki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczypta soli)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka imbiru, sproszkowanego
- 150 ml jogurtu
- 55 g ziaren słonecznika
- 40 g krystalizowanego imbiru
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 23 cm.
Masło i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy do białości, po czym dodajemy jajka i dalej ubijamy.
Mąkę, sodę i mielony imbir przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Dodajemy jogurt, ziarna słonecznika i posiekany imbir i delikatnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przekładamy do foremki i wygładzamy wierzch.
Pieczemy ok 45 minut. Ciasto wykładamy na kratkę i studzimy. Przed podaniem kroimy na kwadraty.
Przepis na podstawie przepisu z "1001 cupcakes, cookies and other tempting treats"
Wyglada tak niepozornie, a jestem pewna, ze dzieki imbirowi smakuje wspaniale!
OdpowiedzUsuńA imbir sproszkowany, czy tarty świeży?
OdpowiedzUsuńsporszkowany
UsuńPyszne musi być!:))
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta... Z imbirem i z ziarnami, coś do kawy idealnego ;)
OdpowiedzUsuńja imbir znam tylko z tego, że kroi się go do herbaty w zimie czasem i raz przyprawiałam nim indyjską sałatkę na ciepło. nie pomyślałabym o tym by dodać go do ciasta, ale to ciekawe ;)
OdpowiedzUsuń