Te niewielkie meksykańskie klopsiki o smaku przypominającym chorizo bardzo mi posmakowały. Stanowią świetną alternatywę dla typowych mielonych. Kto lubi potrawy na ostro ten na pewno będzie usatysfakcjonowany. Specyficzny aromat kopru włoskiego, ostrość kajeńskiego pieprzu i smak wędzonej papryki zdecydowanie wyróżniają te klopsiki spośród tych, które znamy. Na drugi dzień jeszcze bardziej intensywne w smaku. Robiłam je z sosem pomidorowym i na pewno nie poprzestanę na tym jednym razie.
Meksykańskie klopsiki chorizo
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
- 2 główki czosnku, drobno posiekanego
- 1 1/3 łyżeczki miałkiej soli morskiej
- 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego (fennel seeds)
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki czerwonego wina
- świeżo zmielony pieprz
- odrobina oleju do smażenia
Wszystkie składniki za wyjątkiem oleju umieszczamy w misce i dobrze mieszamy za pomocą rąk tak, aby wszystkie przyprawy były dobrze rozprowadzone.
Podgrzewamy olej na patelni, z mielonego mięsa lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i smazymy przez kilka minut z każdej ze stron, aż będą usmażone.
Przepis na podstawie przepisu z książki Hugh Fearnley-Whittingstall "River Cottage everyday"
Bardzo podoba mi się pomysł, a szczególnie jego pikanteria; )
OdpowiedzUsuńJak coś przypomina w smaku chorizo to ja już jestem wiernym fanem :) Mniam!
OdpowiedzUsuń