piątek, 16 sierpnia 2013

Meksykańskie klopsiki chorizo

Te niewielkie meksykańskie klopsiki o smaku przypominającym chorizo bardzo mi posmakowały. Stanowią świetną alternatywę dla typowych mielonych. Kto lubi potrawy na ostro ten na pewno będzie usatysfakcjonowany. Specyficzny aromat kopru włoskiego, ostrość kajeńskiego pieprzu i smak wędzonej papryki zdecydowanie wyróżniają te klopsiki spośród tych, które znamy. Na drugi dzień jeszcze bardziej intensywne w smaku. Robiłam je z sosem pomidorowym i na pewno nie poprzestanę na tym jednym razie.


Meksykańskie klopsiki chorizo



Meksykańskie klopsiki chorizo


 
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku 
  • 2 główki czosnku, drobno posiekanego
  • 1 1/3 łyżeczki miałkiej soli morskiej
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego (fennel seeds)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki czerwonego wina
  • świeżo zmielony pieprz
  • odrobina oleju do smażenia


Wszystkie składniki za wyjątkiem oleju umieszczamy w misce i dobrze mieszamy za pomocą rąk tak, aby wszystkie przyprawy były dobrze rozprowadzone.
Podgrzewamy olej na patelni, z mielonego mięsa lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i smazymy przez kilka minut z każdej ze stron, aż będą usmażone. 
Przepis na podstawie przepisu z książki Hugh Fearnley-Whittingstall  "River Cottage everyday"
 

2 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się pomysł, a szczególnie jego pikanteria; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak coś przypomina w smaku chorizo to ja już jestem wiernym fanem :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)