Krajanka z malinami i brzoskwiniami
- 185 g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, plus dodatkowo 1/2 łyżeczki
- 125 g masła, zimnego, pokrojonego w kostke
- 115 g brązowego cukru (soft brown sugar)
- 115 g drobnego cukru
- 3 dojrzałe brzoskwinie, obrane i pokrojone w ćwiartki
- 90 g malin, świeżych lub mrożonych
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 jajko, roztrzepane
- 185 ml mleka
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 20 na 30 cm. Maki i proszek przesiewamy do dużej miski i łączymy z masłem za pomocą palców. Mieszamy z cukrem. Połową masy wykładamy dno foremki a na niej układamy brzoskwinie i maliny.
Do drugiej połowy masy dodajemy, ekstrakt z wanilii, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, jajko i mleko i dobrze mieszamy (masa nie musi być bez grudek) i wylewamy na wierzch ciasta w foremce. Pieczemy ok 1 godziny. Studzimy na kratce po czym kroimy na kwadraty i podajemy.
Przepis z książki "Best of Bill" Billa Grangera
Pysznie się prezentuje to ciasto! ; )
OdpowiedzUsuńSuperowe.
Lubie krajanki - takie niepozorne, a smakiem bija na glowe niejeden wykwintny tort.
OdpowiedzUsuńjaka jest kalorycznosc tego ciasta?
OdpowiedzUsuńJaka cudna! Musi być pyszna. :)
OdpowiedzUsuń