poniedziałek, 21 lipca 2008

Ciasto malinowe z marshmallows

Ponieważ nazwa bloga do czegoś zobowiązuje;), dziś kolejna odsłona malin. Tym razem lekkie ciasto z malinami i polewą z marshmallows(w Polsce o ile dobrze pamiętam, były to pianki jo-jo). Ciasto robiłam dwukrotnie, niestety za pierwszym razem, środek ciasta był lekko niedopieczony(co nie przeszkodziło w konsumpcji), ale po przeprowadzeniu niewielkiej korekty w temperaturze i czasie pieczenia, ciasto wyszło idealne. Puszyste, lekkie, pachnące malinami, z lekko skarmelizowaną polewą.
Przepis znalazłam na stronie BBC Good Food


Ciasto malinowe z marshmallows

  • 200 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g mąki(self-raising)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 200 g malin
  • 140 g marshmallows

Tortownicę o średnicy 23cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 190 st.
Cukier i masło dobrze ucieramy. Kolejno dodajemy jajka, dobrze ucierając przed dodaniem kolejnego. Dodajemy ekstrakt waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Aby rozrzedzić masę dodajemy mleko. Na końcu dodajemy i bardzo delikatnie mieszamy połowę malin.
Masę wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 190st piekarnika. Pieczemy 30 min. Sprawdzamy patyczkiem środek ciasta(patyczek powinien być suchy) i ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na wierzch układamy marshmallow, zostawiając ok 2 cm wolnego brzegu na krawędzi, na marshmallows lub między nimi układamy resztę malin. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 10 min, aż do lekkiego zbrązowienia marshmallows. Zostawiamy jeszcze 5 min w tortownicy, po czym wyjmujemy, kroimy i jemy...znika migiem:)
Poprzednim razem, piekłam w 180 st i przez 25 min(nie sprawdzając środka) i ciasto niestety było niedopieczone. Podany przeze mnie czas 30 min i temp 190 są idealne(ale zawsze lepiej sprawdzić:)


4 komentarze:

  1. jakie puszyste, wyglada smacznie,mysle,ze niedlugo sie za nie zabiore;

    OdpowiedzUsuń
  2. spokojnie możesz się za nie zabrać, nie było kłopotu ze zbytem. Bardzo proste, szybkie i smaczne.
    Dziękuję za komentarz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy maliny mogą byc mrożone?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewelinko- oczywiście, mogą być mrożone:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)