Pomarańczowe ciasto jogurtowe
- 125 g masła
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
- 220 g (1 szklanka) drobnego cukru
- 3 jajka
- 85 g kandyzowanej skórki(1/2 szklanki)
- 300g (2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym
- 60 ml(1/4 szklanki) soku z pomarańczy
- 250(1 szklanka) g jogurtu
Polewa pomarańczowa:
- 240(1 1/2 szklanki) g cukru pudru
- 30 g masła, miękkiego
- 2 łyżki soku pomarańczowego
Piekarnik nastawiamy na temp 150 st C. Natłuszczamy keksówkę o wymiarach 14 na 21 cm i obkładamy ja papierem do pieczenia.
Ucieramy masło, skórkę i cukier do białości, do dajemy stopniowo po jednym żółtku. Dodajemy skórkę kandyzowana i mieszamy. Dodajemy przesiana mąkę i sok wymieszany z jogurtem w dwóch partiach.
Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Wlewamy do przygotowanej foremki.
Pieczemy około 2 godzin(ja piekłam 1 h i 40 minut). Pozostawiamy przez 5 minut w foremce po czym wyjmujemy i studzimy na kratce. Przygotowaną polewę rozsmarowujemy na zimnym cieście.
Polewa: mieszamy cukier puder z masłem. Dodajemy tyle soku, aby polewa nabrała łatwej do rozsmarowania konsystencji.
To ciasto długo utrzymuje swą świeżość.
Piekne ciasto! Jak wilgotne to coś dla mnie , a zapach pomarańczy...mmmm , pycha!:))
OdpowiedzUsuńPięknych Świat zyczę!:)
I ktoś tu się podobno odchudza :)))
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła takie ciacho! Myślałam na początku, że ta polewa to masa serowa:) Taka biała jest!
No i nie muszę chyba mówić, że wilgotne ciasta są naj?:)
Ale ciacho! Wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńKolejne ciasto bardzo w moim stylu widze :) Z reszta widze, ze mamy chyba dosyc podobne 'wypiekowe' upodobania ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cie bardzo serdecznie i juz teraz zycze Ci wspanialych, radosnych Swiat!
Babkowe i wilgotne - super i jak dla mnie :) Bardzo podoba mi się polewa. Kiedyś też piekłam podobne, ale nasączane syropem pomarańczowym.
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
babka i cytrusy to niezmiennie pyszne połączenie
OdpowiedzUsuńojj wygląda tak że aż ślinka cieknie, śliczne to ciacho
OdpowiedzUsuńcudownej Wielkiej Nocy!
Przepiękne zdjęcia! Ta polewa wygląda jak jogurt , pasuje obłędnie ;) Chętnie spałaszowałabym kawałek takiego ciasta. Wygląda na lekkie, i niezbyt słodkie. Takie jak lubię :)
OdpowiedzUsuńWesołych świąt!
Ciasto wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńZdrowych , spokojnych i radosnych Świąt!
mam małe pytanko:a jeśli się nie ma mąki ze środkiem spulchniającym, to ile dodać proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńKasia
Kasiu, w internecie można znaleźć, że na 1 szklankę(250 ml) zwykłej mąki dodajemy 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.
OdpowiedzUsuń