sobota, 4 sierpnia 2012

Chleb śląski żytni - jasny (Light Silesian Rye)

Chleb śląski żytni. Takiego chleba w moich przepisach brakowało. Znaleziony na blogu u Gosi przepis na chleb Dana Leparda, będzie u mnie często pieczony. Jest jasny, neutralny, łagodny, świetnie się formuje. Idealnie się kroi, jest sprężysty i długo utrzymuje swą "zjadliwość". Chleb śląski żytni jasny to chleb ideał. Polecam.
Chleb śląski żytni - jasny (Light Silesian Rye)

Przepis na chleb śląski żytni - jasny (Light Silesian Rye)

Zaczyn:
  • 1/4 szklanki zakwasu żytniego
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki maki żytniej

Ciasto główne:
  • 1 do 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1  łyżeczka suszonych drożdży
  • 3 3/4 szklanki mąki chlebowej
  • 1 1/2 łyżeczki soli

Składniki na zaczyn mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.
Do dużej miski wlewamy cały zaczyn, szklankę wody, drożdże i sól. Mieszamy, a następnie powoli dosypujemy mąkę, cały czas mieszając. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, aż zrobi się gładkie i jednolity. Powinno się delikatnie lepić, ale nie może mieć rzadkiej konsystencji.
Ciast przekładamy do czystej, naoliwionej miski, przykrywamy folią i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 do 2 i 1/2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy zgrabną kulę lub podłużny bochenek(mozna umieścić w natłuszczonej keksówce), przykrywamy i odstawiamy na około godzinę. Wyrośnięty bochenek można przed pieczeniem posmarować wodą i posypać kminkiem
Pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Chleb śląski żytni - jasny (Light Silesian Rye)

8 komentarzy:

  1. Jak śląski to powinnam wypróbować... Fajny :) Wygląda jak taki klasyczny chleb z piekarni, który można u nas dostać.

    OdpowiedzUsuń
  2. To Dan ma w swoim repertuarze coś takiego jak śląski chleb....???
    Wygląda swojsko, domowo i bardzo tradycyjnie - musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny!
    Cudowny, domowy chleb.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny chleb... Lubię takie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bo slaski zytni chleb nie moze byc niedobry! :D
    Piekny miazsz Eweno! :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada bosko, a smakiem z pewnoscia przebija to, co oferuja piekarnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Szklanka w tym przypadku to 200, czy 250 ml. , po przeczytaniu tego przepisu wracam do dawno nie robionego zakwasu ,pyszota ten chleb.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)