piątek, 24 sierpnia 2012

Ciasto z jagodami i kruszonką

Maślane, babkowe, ale wilgotne, ciasto z jagodami lub borówkami i z orzechową kruszonką. Smaczne, do codziennej kawy, na piknik, do pracy. W sezonie letnim, ciasta z owocami to najczęściej pieczone przeze mnie wypieki. Zawsze świetnie się "zjadające", lekkie i wilgotne. Polecam.

Ciasto z jagodami i kruszonką


Przepis na ciasto z jagodami i kruszonką

  • 190 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do natłuszczenia
  • 190 g mąki, 
  • 190 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczką proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 25 ml pełnego mleka
  • 100 g świeżych lub mrożonych(i rozmrożonych) jadód lub borówek
  • 50 g orzechów pekan lub włoskich, posiekanych

kruszonka:

  • 25 g mąki
  • 10 g masła
  • 15 g miałkiego jasnego brązowego cukru
  • 20 g orzechów pekan lub włoskich, poskiekanych
  • 1/4 łyżeczki cynamonu


Piekarnik nastawiamy na 170 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia(lub obsypujemy mąką) keksówkę o wymiarach 8,5 na 17,5 cm.
Przygotowujemy kruszonkę. W miseczce, mieszamy mąkę z masłem, aż do powstania grudek, mieszamy z pozostałymi składnikami i odstawiamy na bok.
Masło z cukrem wkładamy do dużej miski i ubijamy mikserem do białości, dodajemy kolejno po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon przesiewamy do jednej miski i dodajemy w trzech partiach do masy maślanej, dodając po drugiej partii również mleko. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie gładka. Dodajemy jagody i pokrojone orzechy, mieszając delikatnie łyżką. Przekładamy masę do przygotowanej foremki i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok 50-60 minut. Pozostawiamy ciasto przez chwilę w foremce po czym wyjmujemy na kratkę i całkowicie studzimy.
Z książki "Cake days"

Ciasto z jagodami i kruszonką

Ciasto z jagodami i kruszonką

14 komentarzy:

  1. piękne zdjęcia.. pyszne ciasto, kusząco.. ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Ciasto maślane z jagodami lub borówkami amerykańskimi MUSI być po prostu boskie! :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiekne zdjęcia! Ciasto niezwykle apetyczne. Wpadam na kawałeczek.
    Ewenko,czy wiesz,że odbiłaś się w łyżeczce?:)
    Ściskam:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety Majanko, wiem, będę się teraz pilnować;-))Ps. Wpadaj, tego już nie mam, ale mam dwa inne;)*

      Usuń
    2. Ale to jest fajne !:))
      Dobra, wpadam :*

      Usuń
  4. Piękne zdjęcia, ciasto wyglada smakowicie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. mm na pewno smakuje pysznie:)
    Takie kuszące.. i ta kruszonka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wyszło pyszne pomimo jedynego mankamentu jakim było dodanie rozmrożonych jagód, które (złośliwe) puściły dużo soku i przez to kolor ciasta jest szarawy. Nie zmienia to jednak faktu że wszystkim smakuje :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam! Na bank będzie to jedno z naszych ulubionych :)*
    Justyna R.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto smakowało, a że nabrało troszkę kolorku, to już szczegół;) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. czy można upiec ciasto w kwadratowej foremce ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, można, trzeba tylko zmniejszyć czas pieczenia (najlepiej sprawdzić patyczkiem)

      Usuń
  8. a możnaby tak spróbować z malinami? czy to już nie to samo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, można z malinami, to samo nie będzie, ale też będzie dobre ;)

      Usuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)