czwartek, 20 czerwca 2013

Ciasto cytrynowe z owocami i cytrynową kruszonką

Typowo letnie, ucierane ciasto z owocami. Bardzo mocno cytrynowe, bo cytrynowa jest również kruszonka, którą ciasto jest posypane. Do mojego ciasta użyłam truskawek i borówek, ale mogą to być dowolne letnie owoce. Ciasto jest proste i bardzo smaczne, a ręce same wyciągają się po kolejne kawałki. Polecam.

Ciasto cytrynowe z owocami i cytrynową kruszonką


Ciasto cytrynowe z owocami i cytrynową kruszonką

  • 175 g masła
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 175 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • starta skórka z jednej cytyrny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g owoców (truskawki, jagody, maliny)

cytrynowa kruszonka:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 75 g mąki
  • skórka starta z 1/2 cytryny

Piekarnik nagrzewamy do temberatury 170 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach 30 na 10 cm.
Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy palcami do powstania okruchów. Odstawiamy.
Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy szczyptę soli i jajka, dokładnie ubijamy, minimum 5 minut.
Dodajemy sok z cytryny, startą skórkę i mąkę. Mieszamy. Na końcu dodajemy owoce i bardzo delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 40 minut.


Ciasto cytrynowe z owocami i cytrynową kruszonką

4 komentarze:

  1. bardzo podoba mi się pomysł na cytrynową kruszonkę, będę musiała wypróbować! ;) samo ciasto również mi się oczywiście podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, w sam raz do porannej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie bardzo letnie. Proste, domowe, idealne.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)