Burgery z indyka na ostro
burgery:
- 500 g mięsa mielonego (dowolnego, u mnie było z indyka)
- 2 czerwone niewielkie cebule, drobno posiekane
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 długie, czerwone papryczki chilli, drobno posiekane (pozbawione ziaren, gdy chcemy mniej ostrą wersję)
- 4 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry
- 3 łyżki słodkiego sosu chilli
- 1 jajko, roztrzepane
- 100 g bułki tartej (lub więcej, gdyby masa była za rzadka)
- 1 1/2 łyżeczki soli
dodatki:
- 4 bułki do hamburgerów (lub 6, gdy zrobimy 6 burgerów)
- kawałek ogórka wężowego, pokrojonego wzdłuż na cienkie, długie plastry, lekko
- pomidor, pokrojony w plastry
- kilka liści sałaty
- majonez (ilość w zależności od upodobań), wymieszany z 1-2 łyżeczkami ostrego sosu chilli
Wszystkie składniki na burgery umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki, najlepiej na 2 godziny.
Za pomocą rąk formujemy 4 lub 5 mięsnych kulek i delikatnie je spłaszczamy. Patelnię grillową podgrzewamy, skrapiamy odrobiną oleju i grillujemy po ok 5-6 minut z każdej strony.
Bułki kroimy na pół, opiekamy w tosterze, na patelni grillowej lub w piekarniku. Na spód bułki układamy sałatę, kilka plastrów ogórka, pomidora, majonez, burgera, przykrywamy drugą częścią bułki.
O tak, domowy fast food to jest to; ))
OdpowiedzUsuń