piątek, 19 września 2014

Flan migdałowy z gruszkami

Może nie jest to najpiękniej wyglądające ciasto ale jego smak jest rewelacyjny. Flan migdałowy z gruszkami upiekłam dla gości. Bardzo smaczny, kruchy, maślany spód wypełniony, pyszną masą z mielonych migdałów a w masie zatopione dojrzałe, ale jędrne gruszki. Widok gości rozpływających się w zachwytach i dokładających sobie kolejne porcje - bezcenny. Bardzo polecam.








Flan migdałowy z gruszkami




  • 185 g (1 1/4 szklanki) mąki
  •  90 g masła
  • 55 g  (1/4 szklanki) drobnego cukru
  • 2 żółtka z jajek
  • 3 dojrzałe gruszki, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na ćwiartki
  • 2 łyżki dżemu morelowego, podgrzanego 


masa migdałowa:


  • 125 g masła
  • 75 g (1/3 szklanki) drobnego cukru 
  • 2 jajka
  • 120 g (1 szklanka) mielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki
 


 Mąkę, masło, cukier i żółtka łączymy tak, by się połączyły, lekko zagniatamy, aż ciasto będzie gładki, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy migdałowe nadzienie. Masło i cukier ucieramy w małej misce, dodajemy jajka, po jednym, a na końcu mieszamy z mąka i migdałami.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C natłuszczamy foremkę do tart o średnicy 23 cm.
Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i dokładnie wylepiamy foremkę. Przekładamy na nie migdałowe wypełnienie a na wierzchy wykładamy gruszki. Pieczmy ok 45 minut. Upieczone smarujemy morelowym dżemem. Gruszki można zastąpić jabłkami, brzoskwiniami, śliwkami, morelami lub jagodami.
Przepis "The complete book of cupcakes & baking" wydawnictwa The Australian Women's Weekly




5 komentarzy:

  1. z gruszkami to wszytko jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, jeszcze jak je ktoś idealnie przyrządzi to nic, tylko brać wszystko dla siebie i uciekać! :)

      Usuń
  2. Patrząc na drugie zdjęcie, mam ochotę chwycić za nóż i ukroic sobie duzy kawał tego nietknietego jeszcze cuda :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne to drugie zdjęcie! Ciasto prezentuje się przepysznie Ewenko.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oooo migdały na kruchym cieście, to musi być obłędne!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)