Flan migdałowy z gruszkami
- 185 g (1 1/4 szklanki) mąki
- 90 g masła
- 55 g (1/4 szklanki) drobnego cukru
- 2 żółtka z jajek
- 3 dojrzałe gruszki, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na ćwiartki
- 2 łyżki dżemu morelowego, podgrzanego
masa migdałowa:
- 125 g masła
- 75 g (1/3 szklanki) drobnego cukru
- 2 jajka
- 120 g (1 szklanka) mielonych migdałów
- 1 łyżka mąki
Mąkę, masło, cukier i żółtka łączymy tak, by się połączyły, lekko zagniatamy, aż ciasto będzie gładki, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy migdałowe nadzienie. Masło i cukier ucieramy w małej misce, dodajemy jajka, po jednym, a na końcu mieszamy z mąka i migdałami.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C natłuszczamy foremkę do tart o średnicy 23 cm.
Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i dokładnie wylepiamy foremkę. Przekładamy na nie migdałowe wypełnienie a na wierzchy wykładamy gruszki. Pieczmy ok 45 minut. Upieczone smarujemy morelowym dżemem. Gruszki można zastąpić jabłkami, brzoskwiniami, śliwkami, morelami lub jagodami.
Przepis "The complete book of cupcakes & baking" wydawnictwa The Australian Women's Weekly
z gruszkami to wszytko jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńO tak, jeszcze jak je ktoś idealnie przyrządzi to nic, tylko brać wszystko dla siebie i uciekać! :)
UsuńPatrząc na drugie zdjęcie, mam ochotę chwycić za nóż i ukroic sobie duzy kawał tego nietknietego jeszcze cuda :D
OdpowiedzUsuńCudne to drugie zdjęcie! Ciasto prezentuje się przepysznie Ewenko.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
oooo migdały na kruchym cieście, to musi być obłędne!
OdpowiedzUsuń