Muffiny bananowe z malinami
- 150 g masła
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 150 ml mleka
- 150 g drobnego cukru
- 3 duże jajka
- 300 g mąki samorosnącej(lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
- 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g malin
- 3-4 łyżki cukru Demerara
- 2 łyżki płatków migdałowych
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Masło rozpuszczamy w małym rondelku i pozostawiamy do wystudzenia.
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem.
Mleko, cukier, jajka i masło mieszamy trzepaczką.
Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy maliny i banany.
Wszystkie składniki, mokre z suchymi mieszamy krótko razem za pomocą łyżki.
Przekładamy do przygotowanych papilotek, każdą muffinę posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 30 minut lub do momentu, aż muffiny będą wyrośnięte i zarumienione. Pozostawiamy do wystudzenia na kratce.
Inspiracja z książki Sarah Randell "Weekend baking"
Nie dość, że szybkie w przygotowaniu, to jeszcze bardzo elastyczne jeżeli chodzi o kombinacje smakowe :) Super!
OdpowiedzUsuńsmacznie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńTe muffiny wyglądają bardzo apetycznie. Chciała bym upiec, ale nie wiem co to jest "mąka samo rosnąca", nie spotkałam się nigdy z tym terminem... bardzo proszę o wyjaśnienie, z góry pięknie dziękuję
OdpowiedzUsuńMisia
Misiu, mąka samorosnąca to mąka z dodatkiem środków spulchniających, bardzo popularna tutaj w uk. Można oczywiście zastąpić ją zwykłą mąką i dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli. Już stosowną opcję dopisałam. Powodzenia w pieczeniu i smacznego :)
Usuń