Ciastka z kardamonem i białą czekoladą
- 125 g masła, miękkiego
- 100 g drobnego cukru, najlepiej trzcinowego (golden caster suger)
- 75 g ciemnego cukru muscovado
- 1 jajko
- ziarna z 8 strąków kardamonu
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g białej czekolady, posiekanej
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Masło i cukry ucieramy do białości, dodajemy jajko i mieszamy, Strąki kardamonu otwieramy, ziarna wkładamy do moździerza i ucieramy po czym dodajemy do masy. Dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy połowę posiekanej czekolady.
Dwie duże blachy do pieczenia wykładamy papierem, z formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i wykładamy je na blachę zostawiając odstępy między nimi. Pozostałą czekoladę wgniatamy do ciasteczek jednocześnie lekko je rozpłaszczając. Pieczemy ok 15 minut. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, ale z upływem czasu twardnieją.
Przepis z Sainsbury's Magazine, November 2014
Pyszne ciasteczka ,zjadłabym teraz kilka do kawki ..
OdpowiedzUsuńZ biała czekoladą bardzo lubię ...
Ta czekolada na wierzchu to tylko potwierdzenie tego, jakie te ciastka muszą być dobre; )
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, bardzo lubię takie ciacha:)
OdpowiedzUsuńOj, kardamon lubi się z białą czekoladą. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie - uwielbiam kardamon w wypiekach! :)
OdpowiedzUsuń