czwartek, 30 października 2014

Puszysty placek daktylowy z orzechami

Puszysty, a jednocześnie wilgotny placek daktylowy. Podobne ciasto daktylowe piekłam już wcześniej i wiem, że cieszy się on dużą popularnością. Daktyle, namoczone wcześniej w wodzie, sprawiają, że ciasto jest wilgotne, choć nie ciężkie a włoskie orzechy są smacznym i chrupiącym dopełnieniem. Idealny placek do popołudniowej herbaty.


Puszysty placek daktylowy z orzechami



Puszysty placek daktylowy z orzechami


  • 225 g (1 1/3 szklanki) posiekanych daktyli
  • 250 ml (1 szklanka) wrzątku
  • 1 łyżeczka sody
  • 225 g (1 szklanka) drobnego cukru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 275 g (2 1/4 szklanki) maki
  • szczypta soli
  • 75 g masła, miękkiego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g (1/2 szklanki) posiekanych orzechów



Daktyle przekładamy do miski i polewamy wrzątkiem, tak aby wszystkie daktyle były przykryte. Dodajemy sodę i dobrze mieszamy. Pozostawiamy na ok 5-10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia prostokatną foremkę o wymiarach 23 na 30 cm.
W oddzielnej misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki, dodajemy daktyle wraz z wodą, w której się moczyły i mieszamy, gdy ciasto będzie za gęste można dodać odrobinę wrzątku.
Ciasto wylewamy do foremki i pieczemy przez ok 45 minut. Studzimy na kratce i kroimy.

Puszysty placek daktylowy z orzechami


Przepis z książki A. Wild i S. Hill "Afternoon tea"

10 komentarzy:

  1. takich smaków jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ciasto na pewno by mi zasmakowało i nie skończyłoby się na jednym kawałku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie musi smakować! Nawet jakoś dużo pracy przy nim nie ma, a w domu zapas pysznych daktyli :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, aleś ono smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie ono musi być dobre~! mniam, mniam.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za daktylami, ale nie jadłam ich jeszcze podanych w taki sposób:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie upiekłam to ciasto, daktyli nie czuć, jest pyszne.Mieszając składniki, moje ciasto wyszło bardzo gęste i tak się zastanawiam, czy 175 g mąki to jest rzeczywiście 2 i 1/4 szkl, czy 1 i 1/4 szkl ? Ja dałam 2 i1/4, nie ważyłam.Czy mogłabyś Evenko sprawdzić,czy nie ma jakieś błędu w przepisie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Alicjo, że ciasto smakuje :) W opisie był rzeczywiście błąd, na szczęście dla Ciebie w gramach. Ma być 2 1/4 szklanki, ale to równowartość 275 g mąki. Dziękuję za wypatrzenie błędu. Ciasto z przepisu jest dość gęste, w razie konieczności można dodać odrobinę wody.

      Usuń
  8. Dzięki za informacje.Do ciasta dwukrotnie dolewałam po odrobinie wody,po upieczeniu też było suche.Piekłam wczoraj, za to dzisiaj -rewelacja! Wilgotne, troszkę lepkie, przepyszne !Polecam upiec dzień przed podaniem, aby "dojrzało". Dziękuję za przepis, pozdrawiam, Alicja.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)