piątek, 7 listopada 2014

Pieczone ziemniaki z farszem z soczewicy i pora

Sezon jesienno zimowy, a więc idealny sezon na pieczone ziemniaki. Soczewica i usmażony na maśle por oraz miąższ z upieczonych ziemniaków to bardzo smaczny farsz. Do tego podpieczona ziemniaczana skórka, dla mnie idealna kolacja na chłodne dni.
Polecam również bardzo podobne, pyszne ziemniaki z pieczarkowym farszem






Pieczone ziemniaki z farszem z soczewicy i pora




  • 4 duże ziemniaki do pieczenia
  • 125 g soczewicy brązowej lub zielonej
  • 2 łyżki masła
  • 2 pory, pokrojone w plastry
  • sól i pieprz do smaku


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziemniaki nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy na blasze ok 1 godziny, lub do momentu, aż ziemniaki będą bardzo miękkie.
Soczewicę umieszczamy w rondelku i zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, chwilkę gotujemy i odcedzamy. Zalewamy ponownie wodą, tak aby były przykryte ok 1 cm warstwą wody. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok 25 minut. Odcedzamy, dodajemy 1 łyżkę oleju oraz sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.
Pory smażymy na maśle, przez kilka minut, na bardzo małym ogniu.
Upieczone ziemniaki kroimy na połowę i delikatnie łyżeczką wyjmujemy miąższ, zostawiając około pół centymetrowy brzeg. Usmażone pory mieszamy z soczewicą i miąższem z ziemniaków, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, po czym wkładamy do wydrążonych ziemniaków. Zapiekamy jeszcze ok 10-15 minut.
Inspiracja z książki "Hugh's Three Good Things"

4 komentarze:

  1. Chętnie się jednym poczęstuje, wygląda kusząco :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze takich pieczonych ziemniaków nie jadłam i z pewnością skosztuję :D
    A co do tematu pieczonych ziemniaków, to najlepszy smak dzieciństwa to pieczone ziemniaki z ogniska z odrobiną soli... nie ma nic lepszego :D

    OdpowiedzUsuń
  3. O, jakie fajne ziemniaczki! :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)