Ciasto marchewkowo - bananowe
- 185 g (1 1/4 szklanki) mąki
- 75 g (1/2 szklanki) mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników (mixed spice)
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 220 g (1 szklanka) miałkiego brązowego cukru
- 90 g (3/4 szklanki) orzechów włoskich
- 3 jajka, lekko roztrzepane
- 480 g marchewki (2 szklanki) drobno startej
- 2 duże 460 g(ja dałam 5 małych) bardzo dojrzałe banany, zmiażdżone widelcem
- 250 ml oleju roślinnego
Piekarnik nagrzewamy do 170 st C. Natłuszczamy i wykładamy dno tortownicy o wymiarach 23 cm, papierem do pieczenia.
Przesianą mąkę, sodę, przyprawę do pierników i cukier umieszczamy w dużej misce, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Przelewamy ciasto do przygotowanej foremki. Pieczemy ok 1 1/4 godziny. Studzimy w foremce.
Przepis z "Everyday Cakes and Cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly
Mniam pyszności
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, muszę skorzystać z Twego przepisu, bo aż zgłodniałam na widok tego ciasta :D
OdpowiedzUsuńTakie mokre,zwarte i pyszne...mniam:)
OdpowiedzUsuńMniam, jak ja lubię takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńMmm, pychotka! :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda znakomicie!
Ta wilgotność!
wygląda totalnie pysznie!!
OdpowiedzUsuńWygląda na takie superwilgotne, najlepsze<3
OdpowiedzUsuńU mnie to wszyscy lubią marchewkowe, kiedyś przyjdzie pora na jego nową odsłonę, Twoją wersję z bananami :)
OdpowiedzUsuńŁączyłam już kiedyś banany i marchewkę :) Świetny duet :)
OdpowiedzUsuńJakie wymiary foremki?
OdpowiedzUsuń23 cm - już uzupełniłam :)
UsuńDziękuję! Jutro zrobię :)
UsuńMmm, bardzo lubię takie wilgotne ciasta marchewkowe :) Połączenia z bananem jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam!!! Wyszło pyszne:) Nawet mojemu mężczyźnie uszy się trzęsą, a warzywne ciasta do tej pory budziły w nim lęk;)
OdpowiedzUsuńpolecam!
O, to super! Ciesze sie, ze smakowalo!
UsuńO mamo, piękne! Wilgotne i piękny ma kolor. Zjadam oczami. Mniam,mniam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
Widać, ze jest niesamowicie wilgotne ... a to to ja w ciastach lubię:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie wypróbuję!
OdpowiedzUsuń