sobota, 29 listopada 2014

Szarlotka

Bardzo tradycyjna, krucha szarlotka. Z taką ilością jabłek jaką lubię, czyli nie za dużą, jednak wystarczającą by ciasto było wilgotne. Do szarlotki dodałam suszonej żurawiny, którą można zastąpić rodzynkami lub pominąć zupełnie. Dzięki dwóm łyżkom smalcu ciasto staję się jeszcze bardziej kruche.






Szarlotka



Kruche ciasto:

  • 400 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • 1 kg jabłek, obranych ze skórki, bez gniazd nasiennych i pokrojonych na niewielkie kawałki
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynek lub żurawin, opcjonalnie


Przygotowujemy jabłka. Umieszczamy je w rondelku, zasypujemy cukrem i smażymy, aż będą miękkie. Dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st C i lekko natłuszczamy foremkę o wymiarach 33 na 20 cm (około)
Masło i smalec umieszczamy w misce, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Siekamy (hakiem lub w malakserze, czynność można również wykonać na blacie za pomocą noża). Jajko ubijamy z cukrem i dodajemy do mąki. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i rozwałkowujemy. Jedną część układamy na dnie wykładamy na nią jabłka, ewentualnie posypujemy rodzynkami lub żurawiną i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy ok 40 minut. Wierzch posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.



2 komentarze:

  1. prezentuje się bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna. Uwielbiam szarlotkę. Narobiłaś mi chęci na taką pyszność.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)