Szarlotka
Kruche ciasto:
- 400 g mąki
- 150 g masła
- 2 łyżki smalcu
- 1 jajko
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kg jabłek, obranych ze skórki, bez gniazd nasiennych i pokrojonych na niewielkie kawałki
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść rodzynek lub żurawin, opcjonalnie
Przygotowujemy jabłka. Umieszczamy je w rondelku, zasypujemy cukrem i smażymy, aż będą miękkie. Dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st C i lekko natłuszczamy foremkę o wymiarach 33 na 20 cm (około)
Masło i smalec umieszczamy w misce, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Siekamy (hakiem lub w malakserze, czynność można również wykonać na blacie za pomocą noża). Jajko ubijamy z cukrem i dodajemy do mąki. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i rozwałkowujemy. Jedną część układamy na dnie wykładamy na nią jabłka, ewentualnie posypujemy rodzynkami lub żurawiną i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy ok 40 minut. Wierzch posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.
prezentuje się bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńCudowna. Uwielbiam szarlotkę. Narobiłaś mi chęci na taką pyszność.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)