Ciasto czekoladowe
- 125 g masła, miękkiego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
- 275 g (1 1/4 szklanki) drobnego cukru
- 2 jajka
- 200 g (1 1/3 szklanki) mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
- 50 g (1/2 szklanki) kakao
- 160 ml (2/3 szklanki ) wody
czekoladowy lukier:
- 90 g ciemnej czekolady, połamanej
- 30 g masła
- 160 g (1 szklanka) cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 20 cm.
Masło, ekstrakt, cukier, jajka, przesianą mąkę, kakao oraz wodę ucieramy mikserem na niskiej prędkości, zwiększamy prędkość i ucieramy ok 3 minut, aż masa będzie gładka i jasna.
Masę wykładamy do foremki i pieczemy ok 1 godziny. Studzimy w foremce 5 minut, po czym przekładamy na kratkę i studzimy.
W międzyczasie przygotowujemy lukier. Czekoladę i masło rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą. Stopniowo łączymy z przesianym cukrem pudrem i gorącą wodą, tak aby powstała łatwa do rozsmarowania polewa. Lukier rozprowadzamy na wierchu wystudzonego ciasta.
"The Complete Book of Cupcakes & Baking" wydawnictwa The Australian Women's Weekly
pyszności:) zjadłabym takie:)
OdpowiedzUsuńWygląda prosto i bardzo smacznie czyli tak jak lubię, przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńna pewno pyszne, jak wszystkie Twoje przepisy:) a czy do tego ciasta pasowałaby polewa taka, jak w moim ulubionym czekoladowym z rumem? Mirka
OdpowiedzUsuńDziękuję Mirka :) Tak, myślę, że polewa z "rumowego" będzie pasować, ta jest bardziej lukrowa, choć też bardzo ciekawa i smaczna
Usuńdzięki:)
UsuńMirka
Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńTaka klasyka nigdy mi się nie znudzi :D
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo smaczne, wszystkim bardzo smakowało. :) dzięki.
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciacho już dwa razy i za każdym razem wyszło cudnie!
OdpowiedzUsuńPrzekroiłam ciasto na dwa blaty i przełożyłam czereśniami i masą bita śmietaną + mascarpone a za drugim razem nasączyłam kawą i dodatkowo zrobiłam masę bita śmietana + kawa rozpuszczalna... wszyscy pytali co to za ciasto bo było takie pyszne :)
Dziękuję za przepis :)
Karolina