poniedziałek, 24 listopada 2014

Ciasto czekoladowe

Klasyczne ciasto czekoladowe. Wilgotne, choć nie tak wilgotne jak brownies, przypominające bardziej klasycznego murzynka, choć moim zdaniem od niego lepsze. Z czekoladową polewą, która jest właściwie skrzyżowaniem polewy z lukrem, słodką, ale smaczną. Ciasto bardzo smaczne. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało.




Ciasto czekoladowe



  • 125 g masła, miękkiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • 275 g (1 1/4 szklanki) drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 200 g (1 1/3 szklanki) mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 50 g (1/2 szklanki) kakao
  • 160 ml (2/3 szklanki ) wody

czekoladowy lukier:

  • 90 g ciemnej czekolady, połamanej
  • 30 g masła
  • 160 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 20 cm.
Masło, ekstrakt, cukier, jajka, przesianą mąkę, kakao oraz wodę ucieramy mikserem na niskiej prędkości, zwiększamy prędkość i ucieramy ok 3 minut, aż masa będzie gładka i jasna.
Masę wykładamy do foremki i pieczemy ok 1 godziny. Studzimy w foremce 5 minut, po czym przekładamy na kratkę i studzimy.

W międzyczasie przygotowujemy lukier. Czekoladę i masło rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą. Stopniowo łączymy z przesianym cukrem pudrem i gorącą wodą, tak aby powstała łatwa do rozsmarowania polewa. Lukier rozprowadzamy na wierchu wystudzonego ciasta.








 "The Complete Book of Cupcakes & Baking" wydawnictwa The Australian Women's Weekly

9 komentarzy:

  1. pyszności:) zjadłabym takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda prosto i bardzo smacznie czyli tak jak lubię, przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno pyszne, jak wszystkie Twoje przepisy:) a czy do tego ciasta pasowałaby polewa taka, jak w moim ulubionym czekoladowym z rumem? Mirka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Mirka :) Tak, myślę, że polewa z "rumowego" będzie pasować, ta jest bardziej lukrowa, choć też bardzo ciekawa i smaczna

      Usuń
    2. dzięki:)
      Mirka

      Usuń
  4. Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka klasyka nigdy mi się nie znudzi :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto bardzo smaczne, wszystkim bardzo smakowało. :) dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam to ciacho już dwa razy i za każdym razem wyszło cudnie!
    Przekroiłam ciasto na dwa blaty i przełożyłam czereśniami i masą bita śmietaną + mascarpone a za drugim razem nasączyłam kawą i dodatkowo zrobiłam masę bita śmietana + kawa rozpuszczalna... wszyscy pytali co to za ciasto bo było takie pyszne :)
    Dziękuję za przepis :)
    Karolina

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)