Blok czekoladowy z orzechami arachidowymi
- 180 ml (3/4 szklanki) mleka skondensowanego słodzonego
- 60 g masła
- 125 g ciemnej czekolady, grubo posiekanej
- 150 g herbatników digestive
- 45 g (1/3 szklanki) orzechów arachidowych niesolonych, uprażonych
- 55 g (1/3 szklanki) rodzynek
Natłuszczamy keksówkę o wymiarach 8 cm x 26 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia, tak aby wystawał 5 cm ponad brzeg dłuższych boków.
Skondensowane mleko i masło umieszczamy w niewielkim rondlu, podgrzewamy mieszając na niewielkim ogniu, aż masa będzie gładka. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i mieszamy.
Herbatniki łamiemy na niewielkie kawałki i umieszczamy w dużej misce z orzechami i rodzynkami. Dodajemy czekoladową miksturę. Mieszamy.
Miksturę wykładamy do przygotowanej foremki i przykrywamy. Wkładamy do lodówki na około 4 godziny, aż masa będzie zastygnięta. Wyjmujemy z foremki i kroimy na plastry.
Przepis z "The Completet Book of Cupcakes & Baking" wydawnictwa The Australian Women's Weekly
wygląda obłędnie pysznie!
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam blok czekoladowy i w ogóle nie wyszedł. Chyba pora zrobić kolejne podejście :)
OdpowiedzUsuńDawno takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy blok czekoladowy, muszę tez kiedyś zrobić moim chłopakom:))
OdpowiedzUsuńWspaniały, konkretnie nafaszerowany:)
OdpowiedzUsuń