sobota, 18 kwietnia 2009

Ciasto pyszne


To ciasto to jedno z moich ulubionych ciast. Zawojowało mną, odkąd pierwszy raz je spróbowałam u przyjaciółki. Od tamtej pory, choć minęło już parę ładnych lat, piekę je systematycznie, wciąż z mocno poplamionej karteluszki z przepisem. Nazwę zostawiam oryginalną, choć może powinno się nazywać przekładaniec orzechowo-budyniowo-wiśniowy, albo coś w tym stylu. Choć do tego akurat egzemplarza dodałam wiśnie ze słoika, to jednak często używam konfitur wiśniowych lub z czarnej porzeczki i wcale a wcale nie umniejsza to smaku ciasta. Jest po prostu pyszne. Z orzechową bezą, lekko nasączonym przez budyniowo-owocową masę biszkoptem. Rozpływa się w ustach. Ciasto idealnie nadaje się na święta lub specjalne okazje.

Ciasto pyszne

I ciasto:

  • 7 jaj
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, dalej ubijając. Potem lekko mieszamy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt ok 25 minut w temp 180 st C.

II ciasto:

  • 25 dkg orzechów włoskich wyłuskać i posiekać
  • 1 szklanka cukru
  • 5 białek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do piecznia

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, orzechy, proszek do pieczenia. Pieczemy ok 1 godziny, w temp ok 160 st C

Masa:

  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru

Z powyższych składników gotujemy budyń.

słoik wiśni
1 kostka masła

Masło ucieramy i dodajemy pomału budyń(można zrobić masę ciemną, dodając 2 łyżki kakao rozcieńczonego z wodą) Dodajemy odsączone wiśnie lub kilka łyżek konfitur. Mieszamy.

Biszkopt kroimy na pół. Układamy warstwy: biszkopt - masa - ciasto bezowe - masa - biszkopt - masa - ewentualnie polewa czekoladowa

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

niedziela, 12 kwietnia 2009

Sernik wiedeński


To jeden z dwóch serników wiedeńskich, który niezmiennie piekę od wielu lat, na zmianę z tym sernikiem wiedeńskim z ziemniakamiSernik wiedeński z tego przepisu jest moim zdaniem doskonały. Jest tak samo pyszny jak wyżej wymieniony sernik wiedeński z ziemniakami,  choć trochę mniej pracochłonny, bo odpada gotowanie ziemniaków. Jest typowo polskim sernikiem bez ciasta, zwartym, choć kremowym, o świetnie dobranych proporcjach, niezwykle smacznym. Idealny sernik na święta. Z przepisu wychodzi duża blacha, którą oczywiście dzielę na pół, na część bez rodzynek i część z bakaliami:). Przepis pochodzi z broszurki z cyklu Lubię gotować - "Mazurki, serniki, baby"

Przepis na sernik wiedeński
  • 1 kg tłustego sera twarogowego
  • 10 jajek
  • 300 g masła
  • 400 g cukru pudru
  • 50 g kaszy manny
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyzki rodzynek
  • 2 łyzki skórki pomarańczowej
  • szczypta soli

Piekarnik nastawiamy na temp. 180 st C i przygotowujemy dużą blachę( natłuszczamy i wykładamy papierem, ja tym razem użyłam specjalnego papieru, do którego nie potrzeba tłuszczu).
Rodzynki myjemy i osączamy. Ser przecieramy. Masło ucieramy na pulchną masę i nadal ucierając, dodajemy: żółtka, przesiany cukier puder, cukier waniliowy i ser. Z białek ubijamy sztywną pianę. Połowę piany wykładamy na mase serową i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę piany, kaszę mannę, sól, rodzynki i skórkę pomarańczową(ja lubię też dodawać orzechy). Masę delikatnie mieszamy i przekładamy do blachy. Pieczemy ok 1 godz. Sernik można polukrować, ja stosuję "nieśmiertelną" polewę czekoladową (4 łyżki cukru, 1 łyżka kakao, 1 łyżka wody, 70 g masła, rozpuszczamy w rondelku)


Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

sobota, 11 kwietnia 2009

Jaja faszerowane pieczarkami

Jajka mogę jeść pod każdą postacią. Zawsze ilekroć siedzę przy stole zastawionym pysznościami, pierwsze co robię, to sięgam po dania z jajek. Wszelkie w majonezie, faszerowane itp, to moje ulubione przysmaki. Nie inaczej z jajkami faszerowanymi pieczarkami. Są pyszne. Może akurat do tych dodałam trochę za mało majonezu i masa za bardzo stężała, ale i tak były dobre.
Jaja faszerowane pieczarkami

Przepis na jaja faszerowane pieczarkami
  • 8 jajek
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • majonez
  • masło do smażenia
  • koperek lub natka pietruszki
  • sól

Gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka i mieszamy je z podsmażonymi na maśle drobno pokrojonymi pieczarkami i posiekaną cebulką. Dodajemy do tego majonez, koperek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wypełniamy masą białka.

Jaja faszerowane pieczarkami
Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

niedziela, 5 kwietnia 2009

Kruszonka lubelska

Kruszonka lubelska to nic innego jak bardziej luksusowa wersja popularnego pleśniaka. Przepis wzięty od przyjaciółki wieki temu, w pewnych okresach czasu powtarzany do znudzenia, na stałe wszedł do mojego, nie tylko świątecznego, repertuaru. Kruchy spód w kruszonce lubelskiej, ze względu na dużą ilość jajek i masła w stosunku do mąki, jest pysznie maślany. Zamiast dżemu, można użyć bardziej wykwintnych wiśni z syropu, ale niejednokrotnie zastępowałam je cienką warstwą konfitur. Ilekroć piekę tego luksusowego pleśniaka, jest z niesłabnącym uwielbieniem, w szybkim tempie zjadany. Polecam nie tylko amatorom pleśniaka, ale również innych pysznych ciast.

Kruszonka lubelska

  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik nastawiamy na 180 st C, przygotowujemy prostokątną blachę.
Masło, 6 żółtek, 2 szklanki mąki, 1 szklankę cukru, proszek do pieczenia siekamy i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy łyżkę kakao. Wkładamy na pół godziny do lodówki. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 3/4 szklanki cukru. Jedną jasna częścią ciasta wylepiamy dno blachy, nakładamy na to wiśnie(lub konfitury), ścieramy ciemną warstwę ciasta na wiśnie, przykrywamy to ubitą pina z białek i na wierzch ścieramy kolejną, jasną warstwę ciasta. Pieczemy ok godziny.



Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

środa, 18 marca 2009

Fusilli z szynką i serem


Fusilli z szynka i serem to jedno z takich dań, które poraża swoją prostotą i szybkością wykonania. Ostatnio dość często je robię. I jak to bywa z takimi prostymi makaronowymi daniami, jest bardzo smaczne.
Ugotowany makaron, szynka, śmietanowo-jajeczny sos, a wszystko to przykryte warstwą pysznego sera i oczywiście całość zapieczona w piekarniku.

 Fusilli z szynką i serem

  • 300 g suchego makaronu fusilli
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • 150 g smietanki
  • gałka muszkatałowa
  • 150 g sera Gruyere, startego
  • 115 g szynki gotowanej, pokrojonej w paski
  • 30 ml świeżo startego Parmesanu

Piekarnik nastawić na 190 st C. Ugotować makaron.
W międzyczasie roztrzepać jajka z mlekiem, śmietanką i połową startego Gruyere. Dodać odrobine startej gałki muszkatołowej i przyprawić do smaku.
Odcedzić makaron i połowę wyłożyć do wysmarowanej masłem formy do zapiekania. Posypać połową szynki, na to wyłożyć pozostały makaron i resztę szynki. Polać mieszakna jajeczno śmietanową, odrobinę zamieszać oraż posypać pozostałym serem Gruyere oraz Parmesanem na wierzchu. Zpiekać przez 30 min.
Przepis pochodzi z książki Jeni Wright "The pasta bible"


niedziela, 8 marca 2009

Muffiny z suszonymi owocami


Jak już wielokrotnie wspominałam, nie przepadam za muffinami, ale uparcie je od czasu do czasu piekę, pewnie z nadzieją, że kiedyś wreszcie trafię na takie, które mnie zauroczą. Muffiny z suszonymi owocami są chyba najsmaczniejsze z dotychczas przeze mnie robionych. Pewnie za sprawą suszonych owoców, albo może jestem bardzo spragniona słodkiego...


Muffiny z suszonymi owocami

  • 450 g (3 szklanki) mąki ze środkiem spulchniajacym
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników(mixed spice)
  • 110 g(1/2 szklanki) drobnego cukru
  • 125 g masła, pokrojonego
  • 250 ml (1 szklanka) mleka
  • 2 jaja
  • 190 g (1 szklanka) mieszanych suszonych owoców

Nastawiamy piekarnik na 200 st. Natłuszczamy forme na 12 muffinek
Mieszamy mąkę, przyprawę i cukier w dużej misce, łączymy z masłem. Dodajemy mleko, jajka i owoce i mieszamy metalową łyżką aż składniki się połączą.
Wykładamy formę ciastem.; Pieczemy 25 minut i studzimy na kratce.
Przepis pochodzi z "Everyday cakes and cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly

niedziela, 1 marca 2009

Proste ciasto z kawą (melt'n'mix coffee cake)


Proste ciasto z kawą to kolejny wypiek spod znaku "dla leniwych". Zrobienie tego ciasta, to naprawdę szybka i prosta sprawa. Takie dodaj i wymieszaj, bez użycia miksera. Ciasto pięknie wyszło, ma śliczną barwę, ciekawy, kawowy zapach. Nadało się bardzo dla popołudniowych, sobotnich gości:)

Proste ciasto z kawą (melt'n'mix coffee cake)


  • 125 g masła
  • 130 g (2/3 szklanki) brązowego cukru
  • 75 g (1/3 szklanki) drobnego cukru
  • 125 ml(1/2 szklanki) mleka
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnych granulek kawowych
  • 2 jajka
  • 225 g (1 1/2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym

Piekarnik nastawiamy na temp. 180 st C. Smarujemy i wykładamy papierem keksówkę o wymiarach 14 cm na 21 cm.
Masło, cukry, mleko i kawę umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia masła. Pozostawiamy na 10 minut.
Dodajemy jajka i mąkę. Mieszamy. Wylewamy do foremki. Pieczemy ok 40 minut. Studzimy na kratce. Można posypac cukrem pudrem.
książki "Everyday cakes and cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly.


niedziela, 22 lutego 2009

Sticky chocolate brownies


No cóż mogło by się znaleźć na moim blogu w "Czekoladowy weekend" jak nie brownies. Szybkie, proste, smaczne. A że bardzo mi się nie chciało piec w ten weekend, tym bardziej chętnie skorzystałam z tego przepisu "dla leniwych" zamieszczonego w książce "Blissful brownies" . Tak więc, jeśli macie ochotę na coś czekoladowego i bardzo prostego...polecam to właśnie brownies.

 Sticky chocolate brownies

  • 85 g masła
  • 140 g drobnego cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 125 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka złotego syropu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu czekoladowego lub waniliowego
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki kakao plus do posypania
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 st. Wysmarować 20 cm kwadratową foremkę i wyłożyc papierem do pieczenia.
Umieścić masło, cukry, chekoladę i złoty syrop w rondelku i delikatnie podgrzewać mieszając do momentu aż mikstura będzie gładka. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Ubić jajka z ekstraktem. Wymieszać z wystudzoną czekoladową miksturą. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Umieścić w foremce i piec ok 25 minut. Wystudzić w foremce, posypać kakao i pokroić na kwadraty.

niedziela, 15 lutego 2009

Sernik kalifornijski


Chociaż jestem tradycjonalistką, jeśli chodzi o serniki, to od czasu do czasu kuszę się na jakiś eksperyment. Tym razem wypadło na "californian cheesecake" czyli sernik kalifornijski . Przepis zaczerpnęłam z książki Annie Bell "Georgeous cakes". Jako że zrobiłam go z serków kremowych, jest ciut słonawy, ale jednocześnie dość słodki, a niewielki dodatek imbiru i cynamonu daje mu ciekawy posmak. Dla amatorów serników i nie tylko...


Przepis na sernik kalifornijski

Spód:
  • 85 g maki, przesianej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 50 g drobnego cukru(golden caster)
  • 85 g masła, rozpuszczonego

Warstwa serowa:
  • 550 g niskotłuszczowego serka kremowego(dałam normalny)
  • 150 ml śmietany
  • 180 g drobnego cukru(golden caster)
  • 3 jajka
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka złotego syropu
  • kakao do posypania

Piekarnik nastawić na 170 st . wymieszać wszystkie składniki na spód i wylepić masą dno 20 cm foremki o głębokości 9 cm. Piec przez 25 minut, aż nabierze złotego koloru, pozostawić do wystygnięcia.

Wszystkie składniki na masę serową za wyjątkiem kakao umieścić w food procesorze i ucierać aż masa będzie gładka. Wylać masę na upieczony spód i piec 50 minut. Przejechać nożem przy bokach foremki i pozostawić do ostudzenia. Delikatnie przykryć folią i chłodzić w lodówce przez noc. Przed podaniem posypujemy kakao.

sobota, 7 lutego 2009

Norweskie ciasto jabłkowe


Szukając dzisiejszego popołudnia jakiegoś przepisu na wypiek z jabłkami natknęłam się na norweskie ciasto z jabłkami. Przepis jest bardzo prosty i tani a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, bowiem ciasto wyszło naprawdę pyszne. Jadłyśmy to ciasto jeszcze ciepłe, wspólnie z moją przyjaciółką, która choć od lat nie piecze, natychmiast przepisała przepis i wychodziła z planami zakupu mąki do tego ciasta. Puchate, wilgotne, aromatyczne i szybkie. Polecam.

Norweskie ciasto jabłkowe
  • 2 jajka
  • 220 g(1 szklanka) drobnego cukru
  • 125 g masła
  • 2/3 szklanki(160ml) mleka
  • 1 1/2 szklanki(225g)mąki ze środkiem spulchniającym
  • 3 średnie(450g) jablka granny smith, pokrojone na plasterki
  • 1 łyżka cukru cynamonowego( posypałam cynamonem i cukrem oddzielnie)

Nastawić piekarnik na 180 st C. Wysmarować i wyłożyc papierem formę o wymiarach 20 cm na 30 cm.
Ubić jajka i cukier do białości. W międzyczasie połączyć masło i mleko w rondelku, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia.
Powoli dodawać maślaną miksturę do mikstury jajecznej, cały czas ubijając. Wsypać mąkę i wymieszać. Ciasto wlać do przygotowanej formy. Wierzch wyłożyć plastrami jabłek, posypać cukrem cynamonowym.
Piec ok 35 minut. Wystudzić w foremce.

Ciasto nadaje się do zamrożenia.
Przepis pochodzi z "Everyday cakes and cookies".

Tydzień Skandynawski 02-08.02.2009

poniedziałek, 26 stycznia 2009

Blondies czyli daktylowo orzechowe brownies


Blondies, czyli nieco jaśniejszy odpowiednik brownies. To ciasto jest proste, pyszne i porcja tego ciasto jest naprawdę niewielka(to dla tych, co boją się przytyć). Orzechy, daktyle i ciągnąca się wewnątrz karmelowa masa z cukru muscovado to naprawdę warta spróbowania mieszanka. Ja tym ciastem się zachwycałam. Przepis na to blondies pochodzie z książki Tamasin Day-Lewis "Tamasin's kitchen classics". Polecam.


Blondies czyli daktylowo orzechowe brownies
  • 55 g masła
  • 200 g cukru light muscovado
  • 1 jajko(dałam dwa bo się pomyliłam)
  • 100 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • laska wanilii(dałam cukier waniliowy)
  • 55 g wypestkowanych daktyli
  • 55 g orzechów włoskich

Piekarnik nastawić na temp.180 st C Rozpuścić masło w rondelku, dodać cukier muscovado. Wymieszać i ciągle podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści.

Zdjąć z ognia, dodać jajko, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i wanilię. Wymieszać. Pokroić daktyle w spore kawałki, połamać orzechy o dodać do mikstury.
Formką kwadratową 18 cm lub małą keksówkę wyłożyć papierem. Wylać miksturę. Piec około 25 minut.

piątek, 2 stycznia 2009

Brownies z pistacjami


Brownies z pistacjami to świąteczno-noworoczna wersja brownies. Bardzo bogata, ze zmielonymi migdałami, wilgotna, o lekko ciągnącej się konsystencji. Za radą Annie Bell, autorki książki "Gorgeous desserts" piekłam tylko 20 minut i raczej będę już piekła krócej, bo brownies bardzo wtedy zyskują, nie są wysuszone, ale mają ciekawą kremową konsystencję. Rozpływająca się w ustach migdałowo pistacjowa czekoladka...mniam.

Brownies z pistacjami

  • 300 g ciemnej czekolady(około 50% kakao), połamanej
  • 180 g masła
  • 180 g cukru light muscovado
  • 4 jajka i 1 żółtko
  • 115 g mielonych migdałów
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej 115 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
  • 75 g orzeszków pistacjowych bez muszelek

Piekarnik nastawiamy na 170 st C 23 cm kwadratową foremką smarujemy masłem.
Rozpuszczamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia dodajemy cukier i mieszamy. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, ubijając po każdym dodaniu. Delikatnie mieszmy migdały i sól, potem dodajemy przesiana mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy z sokiem pomarańczowym i pistacjami.
Wlewamy miksturę do foremki i pieczemy ok 20-30 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia i kroimy na kwadraty.

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

czwartek, 1 stycznia 2009

Groch z kapustą - przepis

Chociaż groch z kapustą należy do tradycyjnych dań świątecznych, na moim stole gości znacznie częściej, bo taki zestaw bardzo lubię. Do tego stopnia, że kilka dni po skończeniu świątecznej porcji grochu z kapustą, wzięłam się za zrobienie drugiej. W Anglii można kupić gotowe puree z grochu zwane peas pudding, który wykorzystuję zamiast suchego grochu, odpada więc wcześniejsze planowania i namaczanie i dzięki temu kapustę z grochem mogę robić znacznie częściej. Groch z kapustą ma swój niepowtarzalny i jakże pyszny smak. Polecam.


Groch z kapustą - przepis
  • 1 kg kapusty kiszonej( użyłam 2 słoików kapusty na winie z Sainsbury's)
  • 500 g puree z grochu( peas pudding)
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • kminek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól i pieprz

Kapustę płuczemy, odcedzamy, podlewamy wodą i gotujemy do miękkości razem ze startą na tarce marchewką, liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy mąkę i zasmażamy. Zasmażkę z mąki i cebuli oraz puree z grochu dodajemy do kapusty i dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy.

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009