środa, 29 czerwca 2016

Tort raffaello. Torcik bezowy migdałowo - kokosowy

Piszę ostatnio bardzo rzadko, ale ponieważ dzisiaj jest kolejna, ósma już,  rocznica mojego blogowania, a mam w zanadrzu, tradycyjnie już, wypiek bezowy, więc koniecznie muszę go pokazać. Bezowy torcik rafaello, piekłam już dwa razy. Dwa razy pełnił rolę tortu urodzinowego i dwa razy spisał się w tej roli znakomicie. Bezowo- migdałowe blaty przekładane kokosowym kremem. Torcik, mocno schłodzony jest pyszny i pierwszego dnia, i na dzień następny ( może wtedy nawet jeszcze lepszy). Naprawdę trudno się od niego oderwać. Niebo w gębie!




Tort raffaello. Torcik bezowy migdałowo - kokosowy


Blaty bezowe:



  • 6 białek (w temp. pokojowej)
  • szczypta soli
  • 1 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych


Piekarnik nagrzewamy do 150 st C
Trzy lub dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy 3 okręgi o średnicy ok 22 cm.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, stopniowo, w niewielkich ilościach, cały czas ubijając. Dodajemy przesianą mąkę zmieniaczaną i mieszamy delikatnie szpatułką. Dodajemy mielone migdały i delikatnie mieszamy.
Ubitą bezę wykładamy na przygotowane okręgi na blaszkach i równomiernie je rozsmarowujemy. Każdy blat posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy przez około 1 1/2 godziny. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Blaty możemy upiec dzień wcześniej wieczorem, wtedy możemy je zostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.

Krem kokosowy:


  • 300 ml śmietany kremówki, schłodzonej ( double cream)
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 5 łyżek likieru kokosowego, najlepiej Malibu

Dodatkowo płatki i wiórki kokosowe do posypania

Śmietankę, mascarpone i cukier puder ubijamy, aż do momentu powstania gęstego kremu. Dodajemy wiórki kokosowe oraz likier i mieszamy szpatułką do połączenia.

Blaty układamy na paterze i przekładamy kremem, zostawiając odrobinę na wierzch. Wierzch posypujemy podprażonymi płatakmi migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Schładzamy 2 godziny w lodówce.
Przepis nieco zmieniony z bloga Moje Wypieki

poniedziałek, 20 czerwca 2016

Ciasto ucierane z truskawkami

Najzwyklejsze ciasto ucierane z sezonowymi owocami. W tym przypadku z truskawkami, ale można wymienić je na dowolne sezonowe owoce - jagody, jeżyny, maliny. Ciasto jest bardzo miękkie, smaczne, wilgotne, słodkie. Na drugi dzień dalej trzymało świeżość. Doskonale nada się na letni piknik. Bardzo smakuje dzieciom. Dwie malutkie dziewczynki wręcz zajadały się jeszcze ciepłym ciastem.



 




Ciasto ucierane z truskawkami


  • 175 g masła
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 175 g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 125 g truskawek, pokrojonych na niewielkie kawałki



Piekarnik nagrzewamy do 170 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o długości 25 cm
Masło i cukier ucieramy, aż będą gładkie, dodajemy kolejno po jednym jajku i dalej ucieramy. Suche składniki mieszamy. Dodajemy połowę, mieszamy, po czym dodajemy resztę i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy jogurt, mieszamy,  oraz pokrojone truskawki i lekko mieszamy. Ciasto wykładamy do foremki i pieczemy ok 50 - 60 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.



poniedziałek, 21 marca 2016

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków


Idealna babka na Wielkanoc



Babka maślana




ciasto:


  • 300 g masła, miękkiego
  • 300 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 175 g mąki pszennej
  • 175 g mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  6 jajek, roztrzepanych
  • 2 łyżki mleka


maślana polewa:

  • 100 g drobnego cukru
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki i wygładzamy wierzch.
Pieczemy ok 45 - 55 minut (sprawdzamy patyczkiem) Wyjmujemy ciasto z piekarnika i ostrożnie odsuwamy boki od ścianek foremki. Pozostawiamy w foremce ok 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę.
Przygotowujemy polewę maślana. Cukier, masło i 4 łyżki wody umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niewielkim gazie aż masło rozpuści się. Podgrzewamy jeszcze delikatnie 3 minuty po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy ekstrakt z wanilii. Masę wylewamy na ciepłe ciasto i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przepis z książki Valerie Barrett "Cakes Galore"

wtorek, 15 marca 2016

Brownies na kruchym spodzie

Takiego brownies, na kruchym pysznym, maślanym spodzie jeszcze u mnie na blogu nie było! Nie tylko dodatek kruchego spodu jest niezwykły. Czekoladowa masa również odbiega od tradycyjnej receptury, zamiast cukru bowiem, użyte jest skondensowane, słodzone mleko. Efekt? Coś pysznego. Niestety bezwstydnie zjadłam prawie całą foremkę pomimo, że staram się unikać słodyczy. Smak tego brownies to przysłowiowe niebo w gębie. Bardzo polecam.







Brownies na kruchym spodzie



spód:

  • 1 szklanka (150 g) mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 120 g masła


wierzch:

  • 4 łyżki mąki ze środkiem spulchniającym( lub zwykłej ze szczyptą proszku do pieczenia)
  • 4 łyżki kakao
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g)
  • 200 g czekolady mlecznej, startej
  • 2/3 szklanki (90 g) orzechów włoskich


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C/ Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 23 cm.
Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone w kawałki masło. Składniki łączymy tak, aby powstała drobna kruszonka. Ciasto wgniatamy do foremki. Pieczemy ok 15 minut, aż lekko zacznie się rumienić. Odstawiamy do wystygnięcia.
Mąkę i kakao mieszamy w misce, dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i mleko skondensowane i mieszamy. Dodajemy startą czekoladę i orzechy. Mieszamy. Masę wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 20-25 minut. Studzimy i kroimy na kwadraty.

Przepis z książki "Divine Chocolate"

sobota, 12 marca 2016

Zupa krem z pieczarek

Kiedyś nie byłam zwolenniczką zup kremów, ale dzisiaj jestem do nich przekonana i od czasu do czasu wypróbowuję nowe smaki. Dziś zupa krem z pieczarek. Łagodna, o lekko maślanym smaku z dodatkiem podsmażanych korzennych warzyw i odrobiną aromatu tymianku.





Zupa krem z pieczarek


  • 300 g pieczarek, pokrojonych w grube plastry
  • 2 marchewki, pokrojone w plastry
  • 1 pasternak (może być korzeń pietruszki), pokrojony w plastry
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2  łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • kilka gałązek tymianku (same listki)
  • 1 kostka rosołowa organic
  • 2 litry wody
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki


Na dużej patelni rozpuszczamy olej i masło, wrzucamy pokrojone pieczarki, marchewkę, pasternak i cebulę, oraz listki z tymianku. Smażymy kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Do garnka wlewamy rosół przyrządzony z gorącej wody i kostki rosołowej i wrzucamy do niej warzywa. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ognień i gotujemy ok 15 minut. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy sola i pieprzem i miksujemy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

piątek, 5 lutego 2016

Brownies z masłem orzechowym i białą czekoladą


To brownies z orzechowym masłem to kolejne już brownies do mojej kolekcji. Choć piekę ostatnio sporadycznie, to najczęściej wybór pada właśnie na brownies - jedne z najlepszych i najszybszych do wykonania łakoci. W brownies z masłem orzechowym rolę przewodnią pełni oczywiście to lekko słone smarowidło w wersji z kawałkami orzechów. Bardzo oryginalne, bardzo czekoladowe i bardzo smaczne brownies - jak zwykle zresztą. Polecam.





Brownies z masłem orzechowym  i białą czekoladą


  • 225 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
  • 225 g masła
  • 300 g drobnego cukru
  • 3 jajka, lekko roztrzepane
  • 75 g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady, posiekanej na kawałki
  • 200 g masła orzechowego (arachidowego) wersja z kawałkami

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 20 cm.
Czekoladę i masło umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy na niewielkim ogniu (można to zrobić też w misce umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą). Odstawiamy.
W oddzielnej dużej misce ubijamy cukier i jajka przez kilka minut do białości. Wlewamy rozpuszczoną czekoladę i kontynuujemy ubijanie, aż masa będzie gęsta, po czym dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników.
Wylewamy masę do przygotowanej foremki i posypujemy wierzch białą czekoladą. Za pomocą łyżeczki wykładamy w kilku miejscach masło orzechowe po czym delikatnie końcem łyżeczki rozprowadzamy je, tak aby powstały "esy-floresy".
Pieczemy przez ok 30-35 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kroimy na kwadraty.


Przepis z książki Rachel Allen "Cakes"

wtorek, 8 grudnia 2015

Ciasto kokosowo - budyniowe

Ciasto przekładane, kokosowo - budyniowe, które piekłam już co prawda dość dawno, ale pamiętam, że bardzo mi smakowało. Coś dla miłośników kokosowych smaków i mas budyniowych. Lekkie, słodkie, z kokosową bezą na wierzchu, wilgotne, rozpływające się w ustach. Jeśli dobrze pamiętam ja swoje piekłam w nieco mniejszej blaszce niż oryginał, takiej 33 na 20 cm, ciasto jest więc troszkę wyższe i będzie potrzebowało być pieczone odrobinę dłużej. Polecam.


Pyszny przekładaniec




Ciasto kokosowo - budyniowe




Biszkopt:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 6 jajek, oddzielnie białka i żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo, po jednej łyżce cukier, cały czas ubijając. Dalej ubijając dodajemy żółtka. Dodajemy przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką.
Blachę o wymiarach 24 na 40 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 175 st C (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy.


Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
  • 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 25 ml rumu
  • 2 łyżki cukru

Gotujemy 2 budynie na mleku (w 2 szklankach mleka, czyli w połowie ilości zalecanej na opakowaniu). Zdejmujemy z palnika, przykrywamy folią spożywczą w taki sposób by nie dotykała budyniu i studzimy. Masło ucieramy z cukrem, rumem i cukrem waniliowym do uzyskania jasnej, puszystej masy maślanej. Do utartej masy dodajemy ostudzony budyń, w kilku turach, ucierając na najwyższych obrotach.

Ciasto kokosowe:

  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek


Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru, cały czas ubijając. Dodajemy wiórki i delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24 na 40 cm, natłuszczonej lekko i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut w temp 180 st C.

Ostudzony biszkopt kroimy na 2 blaty. Jeden blat smarujemy częścią masy budyniowej, przykrywamy drugim blatem. Na wierzchu smarujemy pozostałą masę i przykrywamy ciastem kokosowym. Dowolnie dekorujemy
Przepis z blogu Moje wypieki

sobota, 10 października 2015

Kardamonowe bułeczki z migdałami

Te drożdżowe bułeczki piekłam już dość dawno. Dzisiaj przepis, bo bułeczki są naprawdę pyszne. Marcepanowo - migdałowe nadzienie, mięciutkie drożdżowe ciasto, z lekkim aromatem kardamonu. Posypane z wierzchu migdałowymi płatkami. Całość warta przygotowania. Bułeczki znikają natychmiast.






Kardamonowe bułeczki z migdałami



 ciasto:

  • 325 ml mleka
  • 50 g masła
  • 500 g maki
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 15 g swieżych lub 7 g drożdży instant
  • 1 jajko, roztrzepane

nadzienie:


  • 75 g masła, miękkiego
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g marcepana
  • 50 g drobnego cukru
  • 3 łyżki śmietanki creme fraiche
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki drobnej soli morskiej


wierzch:


  • 1 jajko, roztrzepane
  • kilka łyżek płatków migdałowych




Mleko i masło podgrzewamy w rondelku, do momentu aż prawie się zagotuje. Odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy cukier, kardamon, sól, dodajemy drożdże (w przypadku użycia świeżych, rozdrabniamy je z 1 łyżeczką cukru w małej miseczce aż będą płynne).
Pośrodku suchych składników robimy wgłębienie, dodajemy jajka i mleko z rozpuszczonym w nim maśle (lekko ciepłe). Wszystko mieszamy i zagniatamy, aż ciasto będzie odstawało od miski. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki lub jeśli robimy tego samego dnia w ciepłe miejsce, tak aby ciasto podwoiło objętość ( ok 1-1/2 godziny) W przypadku gdy ciasto zostawiamy na noc w lodówce, wyjmujemy je i zostawiamy w pokojowej temperaturze na 30 minut.
Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 na 50 cm. Używając szpatułki , rozsmarowujemy migdałowe nadzienie wzdłóż na połowie ciasta (15 na 30 cm), po czym pozostałą połowę składamy na wierzch połowy z nadzieniem i lekko ugniatamy boki, tak aby się skleiły. Używając ostrego noża kroimy ciasto na 16 lub 20 pasków, w zależności od tego jak duże bułeczki chcemy. Trzymając z jeden koniec paska skręcamy go około 2 lub 3 razy po czym drugi koniec sklejamy z pierwszym. Gdy wszystkie bułeczki są już skręcone umieszczamy je na wyłożonej blaszce i przykrywamy lekko naoliwioną folią. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy na środkowej półce piekarnika ok 15 minut, sprawdzając po 10 minutach, czy bułeczki nie są za rumiane, jeśli tak, zmniejszmy temperaturę do 180 st C.

Przepis z książki Signe Johansen "Scandilicious Baking"

poniedziałek, 20 lipca 2015

Tort bezowy Saratoga na 7 (choć nieco spóźnione) urodziny bloga

Pod koniec czerwca minęło już 7 lat odkąd ukazał się pierwszy post na moim blogu. Była to Pavlova z  malinami moje wówczas świeże odkrycie i do dziś ulubiony deser. Przesłodka, rozpływająca się w ustach beza, bita śmietana i świeże dorodne maliny. Takiemu zestawowi trudno się oprzeć. Tradycyjnie w rocznicę bloga staram się przygotować coś bezowego. W tym roku (niestety z wielkim poślizgiem w publikacji posta) podobnie, przygotowałam bezę chociaż bardzo odmienną od tradycyjnej. Do ubitych białek z cukrem dodajemy pokruszone ciasteczka digestive i dużo orzechów. Beza jest bardziej miękka, a ciasteczkowo - orzechowy smak jest w niej dominujący. Bita śmietana bez zmian a zamiast owoców orzechy. Dla osób lubiących wszelkie orzechowe smaki będzie to prawdziwa gratka.






Tort bezowy Saratoga


  • 150 g ciasteczek digestive
  • 3 białka 
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g orzechów włoskich lub pekan, drobno posiekanych 
  • 300 ml śmietanki kremówki (u mnie double cream)


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Na papierze do pieczenia umieszczonym na dużej blaszce rysujemy okrąg o średnicy mniej więcej 20 cm.. Ciasteczka digestive umieszczamy w podwójnym woreczku i zgniatamy je za pomocą wałka. . Białka z jajek ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru i dalej ubijamy. Do ubitych na sztywno, lśniących białek z cukrem dodajemy ekstrakt z wanilii, pokruszone ciasteczka  oraz 3/4 orzechów. Bezę wykładamy na papier starając się zapełnić cały wyrysowany okrąg (zostawiając jedynie ok 1 cm brzegów) Wygładzamy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. 
Z wystudzonego krążka delikatnie odrywamy papier i umieszczamy bezę na talerzu do serwowania. Śmietanę ubijamy (ale nie za mocno) i wykładamy na bezę. Wierzch posypujemy pozostałymi orzechami.

Przepis z książki Annie Bell "Baking Bible"

czwartek, 25 czerwca 2015

Rolada śmietankowo truskawkowa

Ponieważ sezon na truskawki jeszcze trwa postanowiłam upiec coś z ich dodatkiem. Wybór padł na tą smaczną i lekką roladę śmietankowo - truskawkową. Rolady nie należą do tych najprostszych wypieków, ale choć mamy przy niej odrobinę więcej pracy, warto ją przygotować. Ciasto przypadnie do gustu głównie miłośnikom ciast z kremami. Tutaj, to naprawdę pyszny i lekki krem na bazie bitej śmietanki z dużą ilością zatopionych w nim truskawek.




Rolada śmietankowo truskawkowa




Biszkopt:



  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g drobnego cukru
  • 3 1/2 łyżki mąki
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

masa:



  • 600 g truskawek
  • 250 g śmietany kremówki (ja dałam double cream - 48%), schłodzonej
  • 5 łyżeczek żelatyny (lub 5 listków)
  • 1/3 szklanki cukru pudru


Przygotowujemy biszkopt.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C Foremkę do rolady o wymiarach 33 na 26cm  lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski.
Białka przekładamy do suchej miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru i cały czas ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, dalej ubijając. Wsypujemy przesiane mąki i bardzo delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok 8 - 10 minut.
Wyjmujemy upieczone ciasto z piekarnika i przekładamy je wierzchem do góry na nowy arkusz papieru do pieczenia, delikatnie zdejmujemy papier przylegający do ciasta. Ciasto zwijamy wraz z nowym arkuszem papieru w roladę, zaczynając od dłuższego boku (zamiast papieru można użyć ściereczki). Zostawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy krem.
Połowę truskawek (300 g) miksujemy blenderem na sos. Pozostałe truskawki kroimy na małe kawałki. Żelatynę przesypujemy do niewielkiego rondelka  i zalewamy odrobiną zimnej wody, tak aby woda przykryła żelatynę. Lekko podgrzewamy, mieszając, aż żelatyna rozpuści się. Zdejmujemy z palnika.
Śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Stopniowo dodajemy do sosu z truskawek i delikatnie mieszamy. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z kilkoma łyżkami sosu śmietanowo - truskawkowego, po czym całość wlewamy do reszty sosu i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kawałki truskawek i również mieszamy. Masę wkładamy do lodówki aby lekko zgęstniała. Ostudzoną roladę rozwijamy, smarujemy masą śmietanową, zwijamy roladę ponownie i owijamy papierem. Wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny aby masa stężała. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Przepis z Moich Wypieków

wtorek, 16 czerwca 2015

Kurczak stir-fry

Kurczak stir-fry, to proste, szybkie i smaczne danie, które będzie alternatywą dla przysłowiowego schabowego. Chińszczyzna u mnie co prawda ostatnio bardzo rzadko, na korzyść kuchni indyjskiej, która wiedzie zdecydowany prym, ale z przyjemnością danie zostało zjedzone. Kurczaka można podawać z ryżem. Smakoszom egzotycznych smaków polecam inne dania kuchni chińskiej





Kurczak stir-fry




  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 łodyżki szczypiorku, pokrojonego w plasterki
  • 2,5 cm korzeń świeżego imbiru, obranego, startego na tarce
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej "pięć smaków"
  • 1/2 łyżeczki zmiażdżonej suszonej papryczki chilli lub płatków chilli
  • 3 marchewki, cienko pokrojone w plastry
  • 2 papryki, najlepiej czerwona i żółta, bez gniazd nasiennych, pokrojone w cienkie plastry
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wytrawnego sherry, zmieszanego z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej (lub cornflour)
  • 4 piersi z kurczaka, pokrojone w jednocentymetrowe paski (ilość mięsa można zredukować)


1 łyżkę oleju podgrzewamy w woku lud dużej, głębokiej patelni i dodajemy pokrojony szczypiorek, imbir, przyprawę pięć smaków i chilli, smażymy stale mieszając 1 minutę.
Dodajemy pozostały olej a potem marchewki i paprykę i stale mieszając smażymy na dużym ogniu ok 2-3 minut. Dodajemy sos sojowy, mąkę ziemniaczaną z sherry oraz kurczaka i smażymy stale mieszając 3-4 minuty.
Dodajemy 125 ml wody i stale mieszając smażymy jeszcze 1-2 minuty, aż płyn zacznie się gotować i lekko zgęstnieje.
Przepis Mary Berry z książki "Kitchen Favourites|

czwartek, 11 czerwca 2015

Łosoś pod ziołowo - serową pierzynką

Łososia robię dość często, bo to bardzo smaczna ryba a zrobienie jej nie nastręcza żadnych kłopotów. Dzisiaj łosoś pod "pierzynką" z serka kremowego czosnkowo - ziołowego i ziołowo serowej "kruszonki". Potrawa, którą można podać z ziemniakami lub ryżem oraz z dowolną surówką wpisuje się doskonale w dania na szybko. Całość łącznie z przygotowaniem nie zajmie nam dłużej niż 30 minut.







Łosoś pod ziołowo - serową pierzynką (przepis na 2 osoby)


  • 2 filety z łososia
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju roślinnego
  • 80 g serka kremowego
  • ząbek czosnku
  • 1-2 łyżeczki suszonych ziół (najlepiej włoskich)



wierzch:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki startego sera Cheddar
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub limonki



Filety z łososia doprawiamy sola i pieprzem, umieszczamy w lekko naoliwionym naczyniu do pieczenia i wierzch smarujemy serkiem wymieszanym ze zmiażdżonym czosnkiem i ziołami.
Składniki na wierzch mieszamy razem i posypujemy łososia. Pieczemy w uprzednio nagrzanym do 220 st C piekarniku ok 15 minut

czwartek, 4 czerwca 2015

Ciasteczka owsiane kokosowe

Ciasteczka owsiane z kokosowymi wiórkami domowej roboty są znacznie zdrowsze niż te, kupione w sklepie a zrobienie ich, to naprawdę niewielki wkład czasowy. Przyjemności w przygotowaniu zaś, nikt nam nie odbierze. Ciasteczka są pyszne i przypominają kokosanki, wiórek kokosowych bowiem jest w nich dość sporo.






Ciasteczka owsiane kokosowe


  • 225 g masła
  • 125 g miałkiego, jasnego brązowego cukru
  • 125 g drobnego cukru
  • 1 duże jajko, lekko ubite
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 125 g płatków owsianych
  • 75 g wiórków kokosowych


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub lekko natłuszczamy
Masło ucieramy z cukrami do białości. Stopniowo dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii.
Mąkę przesiewamy do innej miski wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy masę maślano- cukrową i ubijamy, aż masa będzie gładka. Dodajemy płatki owsiane i wiórki kokosowe i mieszamy łyżką.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze zostawiąjąc odstępy ok 5 cm. Delikatnie spłaszczamy dłonią.
Przekładamy do piekarnika i pieczemy ok 12-15 minut, do momentu aż ciastka będą złote.
Upieczone ciasteczka przekładamy na kratkę i studzimy.
Przepis z książki G. Steer "Chocolate & baking"