wtorek, 26 kwietnia 2011

Mocha cheesecake

Ten sernik, to mieszanka dwóch serników, cytrynowego i kakaowo-kawowego. Kawa nie była jak dla mnie zbyt wyrazista, ta baza jest bardziej kakaowa, chociaż moja córka, która nie lubi kawy marudziła, że czuć kawą. Moim zdaniem sok cytrynowy można sobie darować, chyba że ktoś lubi kwaskowate serniki. Nie był to może dla nas najwspanialszy sernik, bo jednak ten wiedeński z ziemniakami i ten wiedeński są nie do pobicia, to jednak było to jakieś sernikowe urozmaicenie. Mężowi smakował
Mocha cheesecake


Mocha cheesecake - przepis

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 4 jajka, oddzielone białka od żółtek
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 750 g serka quark
  • 1 cytryna, starta skórka i sok(dodałam sok tylko z połowy, ale następnym razem sok pominę)
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 4 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki rozpuszczalnej kawy espresso

Mocha cheesecakePiekarnik nastawiamy na 220 st C. Dno niedużej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy boki.
Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy na bok.
Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy ziarna z wanilii, stopniowo po jednym żółtku, skórkę i sok z cytryny(sok można ominąć, jeśli nie lubicie kwaskowatych serników). Ubijamy.
Dodajemy ser, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii.
 1/3 mikstury mieszamy z czekoladą, kakao i kawą espresso(dodałam rozpuszczalną w granulkach, które rozgniotłam).
Białka ubijamy na sztywno i 1/4 mieszamy z kakaową miksturą, pozostałe białka mieszamy z białym ciastem.
Kakaowe ciasto(oprócz 4 łyżek) wylewamy do foremki a na wierzch wylewamy białe ciasto. 4 łyżki ciasta kakaowego przekładamy do woreczka z uciętym rożkiem i wykładamy miejscami na ciasto. Za pomocą patyczka tworzymy esy-floresy.
Pieczemy przez 30-35 minut, po czym obniżamy temperaturę do 200 st C i dopiekamy jeszcze 20-25 minut. W razie gdyby wierzch za bardzo się przypiekał przykrywamy folią. Studzimy w foremce.
Mocha cheesecake
Przepis z książki "Taste. Baking" 

14 komentarzy:

  1. Wyglada kuszaco, chetnie bym sprobowala!

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny serniczek. Ja mysle, ze mnie by smakowal. Lubie cytrynowe smaki. I kawe tez lubie. Ja to w ogole ostatnio zbyt "slodyczowa" jestem a pupa rosnie, oj rosnie :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewenko, tym sernikiem trafiłaś w sedno! ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super serniczek:) mi takie smaki jak najbardziej odpowiadaja:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Wygląda wspaniale! Wiesz, jak ja kocham serniki no nie? :) mmmmmm, częstuję się wirtualnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniki to moja wielka pasja, i tworzenie i jedzenie ich... Kawa z cytryną podobno leczy skutki imprezowe. Mimo wszystko na sernik bym się skusiła, obojętnie czy z cytryną czy bez niej...

    OdpowiedzUsuń
  7. Najbardziej ze wszytkich ciast kocham serniki - ten wyglada cudnie!
    Pozdrawiam serdecznie ; )

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewenko, na ten spód to aż mi ślinka pociekła :) Kusisz mnie strasznie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakuje czy nie... Na pewno nie można odmówić mu tego, że wygląda doskonale. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. aż mi ślinka cieknie jak patrzę na te zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)