piątek, 31 sierpnia 2012

Tureckie ciasto z figami i sezamem

Tureckie ciasto z figami i sezamem jest niezwykłe. Ma bardzo grudkowatą konsystencją, bo mąką zastąpiona jest tu migdałami i semoliną, gruboziarnistą mąką z pszenicy durum, o pięknym żółtym kolorze. Ciasto, nasączone limonkowym syropem jest mocno wilgotne a zapach i smak limonki jest w nim bardzo intensywny. Nie jest przesłodzone, czego lekko się obawiałam, ale dodatek dużej ilości fig i sezamowego ziarna czyni to ciasto bardzo egzotycznym. Ciasto jest intrygujące, inne niż to, co do tej pory smakowałam, ale bardzo smaczne. Polecam.

Tureckie ciasto z figami i sezamem


Przepis na tureckie ciasto z figami i sezamem

  • 5 jajek, odzielone żółtka od białek
  • 225 g drobnego cukru
  • drobno starta skórka z limonki
  • 100 g semoliny(gruboziarnista mąka z pszenicy durum, można zastąpić kaszą manną)
  • 100 g mielonych migdałów
  • 200 g suszonych fig, pokrojonych
  • 2 łyżki ziaren sezamowych

Na syrop:

  • sok z dwóch limonek
  • 90 g drobnego cukru

Piekarnik nastawiamy na 190 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremką o bokach 23 cm .
Za pomocą miksera ubijamy żółtka, cukier i skórkę cytrynową do białości. Mieszamy z kaszą kukurydzianą i mielonymi migdałami. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka i dodajemy w trzech partiach do masy żółtkowej, mieszając po każdym dodaniu.
Masę wylewamy do przygotowanej foremki, a na wierzch wykładamy figi(pod wpływem ciężkości figi zapadną się), wierzch posypujemy ziarnem sezamowym. Pieczemy przez około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy syrop. Sok z limonki, 5 łyżek zimnej wody i cukier umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Gotujemy przez 2-3 minuty, aż nabierze konsystencji syropu. Zdejmujemy z ognia.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, nakłuwamy widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Polewamy gorącym syropem wierzch gorącego ciasta i zostawiamy do ostudzenia. Kroimy na kwadraty lub paski.
Przepis z książki Valerie Barrett "Cakes Galore"

Tureckie ciasto z figami i sezamem

11 komentarzy:

  1. Ale boskie, zaraz się zaślinię;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, podejrzewam że ma ciekawą konsystencję ... Czy to orginalne turecie czy tylko z nazwy ? bo za 3 dni lece do Turcji hihih ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne muszę przyznać :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wprawdzie nie przepadam za figami, ale zaintrygowałaś mnie tym ciastem... Warte przetestowania! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie. Takiego połączenia jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jej,cudne! Muszę je zrobić. Figi uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna propozycja, fajne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z przyjemnością i wielką sympatią donoszę;-), iż na swoim blogu nominowałam Cię do popularnej w ostatnich dniach zabawy Versatile Blogger Award. Po szczegóły zapraszam do siebie:-). Pozdrawiam ciepło! :-)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)