Przepis na babkę marmurkową czekoladowo-waniliową
- 175 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 175 g masła, miękkiego
- 175 g drobnego cukru
- 3 jajka, roztrzepane
- 2 łyżki kakao
- 2 łyzki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- cukier puder do posypania
Piekarnika nastawiamy na 160 st C. Natłuszczamy foremkę na babkę z kominem.
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski, dodajemy masło, drobny cukier i jajka. Ubijamy, aż mikstura będzie gładka.
Przenosimy polowę ciasta do drugiej miski.
Kakao mieszamy z mlekiem i dodajemy do jednej z misek i dobrze mieszamy. Do drugiej miski dodajemy ekstrakt z wanilii, mieszamy. Do foremki naprzemiennie dodajemy po łyżce jasnego i ciemnego ciasta. Na koniec patyczkiem robimy "esy-floresy".
Pieczemy przez 40-50 minut. Zostawiamy przez 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy i studziemy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.
Przepis z książki "Cakes. 100 Everyday Recipes".
Idealna do niedzielnej popołudniowej kawy :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam, pięknie wyszła
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńTakie baardzo domowe ciacho, troche babcine - Super! :-)
OdpowiedzUsuńeweno!
OdpowiedzUsuńwygląda ślicznie. skojarzyła mi się z łaciatą krówką xd
pyszna, niezawodna babka :) na Święta Wielkanocne dużo jej u mnie w domu :)
OdpowiedzUsuńPyszota;)
OdpowiedzUsuńpiękna
OdpowiedzUsuńRewelacyjna :)
OdpowiedzUsuńZachwycająco wygląda i pewnie pyszna bardzo. Podoba mi się!:)
OdpowiedzUsuńPyszna, puszysta babeczka :]
OdpowiedzUsuńlubie taka babke... do herbaty, do mleka... pycha:)
OdpowiedzUsuńPostaram się już jutro ją zrobić według tego przepisu. Tylko czy można na przykład dodać do nie Karobu. Jak myślicie jaka wtedy będzie w smaku?
OdpowiedzUsuń