Przepis na paprykarz węgierski
- 1 lub 2 piersi z kurczaka, pokrojone w grubą kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 3 papryki, mogą być różnokolorowe
- 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki papryki w proszku
- 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
- 1 łyżeczka kminku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżeczka mąki
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, dodajemy kurczaka i paprykę w proszku, smażymy, dodajemy paprykę i ziemniaki, dalej smażymy kilka minut, po czym podlewamy wodą, dodajemy chilli i kminek i dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki i gotujemy jeszcze ok 3 minut.
Musi być pyszne:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie. Jako ciekawostkę powiem, że w jednej knajpie w Budapeszcie w paprykarzu dostałam całe podudzia kurczaka, a nie mięso pokrojone w kostkę.
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje. Koniecznie muszę takiej wersji spróbować.:)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia:)
idealny, do tego z delikatnym drobiem, właśnie taki jaki lubię najbardziej :) pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuń