wtorek, 18 września 2012

Paprykarz węgierski

Jeśli brakuje Wam pomysłów na jesienny obiad lub kolację to polecam paprykarz węgierski. To prosta i bardzo smaczna potrawa, w którym dominującym składnikiem jest papryka, zarówno ta surowa jak i sproszkowana. Oczywiście nie braknie mięsnego akcentu - mięsa z piersi kurczaka. Danie ma charakterystyczny, lekko słodki paprykowy smak, wyostrzony nieco chilli i jest błyskawiczne w przygotowaniu. Proporcje dla 2-3 osób, w zależności od apetytu.

Paprykarz węgierski

Przepis na paprykarz węgierski

  • 1 lub 2 piersi z kurczaka, pokrojone w grubą kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 papryki, mogą być różnokolorowe
  • 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki papryki w proszku
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki


Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, dodajemy kurczaka i paprykę w proszku, smażymy, dodajemy paprykę i ziemniaki, dalej smażymy kilka minut, po czym podlewamy wodą, dodajemy chilli i kminek i dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki i gotujemy jeszcze ok 3 minut.

Paprykarz węgierski

4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne danie. Jako ciekawostkę powiem, że w jednej knajpie w Budapeszcie w paprykarzu dostałam całe podudzia kurczaka, a nie mięso pokrojone w kostkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentuje. Koniecznie muszę takiej wersji spróbować.:)
    Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealny, do tego z delikatnym drobiem, właśnie taki jaki lubię najbardziej :) pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)